Tabaković na kongresu EBC: Pun opravak Srbije već 2021.

Srbija je izdašnim i brzo donetim paketom mera uspela da omogući pun ekonomski oporavak već sledeće godine, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

13:40

Tabaković na kongresu EBC: Pun opravak Srbije već 2021.
Foto: Narodna banka Srbije

Srbija je izdašnim i brzo donetim paketom mera uspela da ograniči negativne efekte korona krize i da omogući pun ekonomski oporavak već sledeće godine, izjavila je danas Tabaković, na 30. Evropskom bankarskom kongresu (EBC) u Frankfurtu.

"Prioriteti guvernera centralnih banaka su poznati i nepromenjeni. Na nama je da nastavimo da radimo na očuvanju monetarne i finansijske stabilnosti, uz adekvatnu koordinaciju mera monetarne i makroprudencijalne politike, kojima se ublažavaju negativne posledice različitih rizika", rekla je Tabaković putem video-linka učesnicima skupa, koji je organizovala Evropska finansijska grupa (EFG).

Istakla je da je na guvernerima centralnih banaka takođe da podže svoje države da građanima i privredi obezbede i očuvaju neophodne uslove za održive modele rasta, jer su oni osnov očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta.

"Zahvaljujući jednom od najizdašnijih i najbrže donetih ekonomskih paketa među zemljama u razvoju, u Srbiji smo uspeli da ograničimo negativne efekte krize, da sačuvamo proizvodne kapacitet i radna mesta, i da omogućimo pun oporavak već sledeće godine", rekla je Tabaković, navodi se u saopštenju NBS.

I u pogledu inovacija, kako je naglasila, Srbija je spremna i ume da pravi velike korake.

"U Srbiji je doneta sveobuhvatnu strategiju digitalizacije, i jačaćemo startap sektor koji će imati sve važniju ulogu u budućem privrednom razvoju. Već sada sektor za informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji ubrzano raste, što potvrđuje podatak da je nivo izvoza ovih usluga u 2019. bio za blizu 400 posto viši nego 2012. godine, a njihovo učešće u ukupnom izvozu usluga u tom periodu povećano je sa oko 12 na oko 21 procenat", dodala je Tabaković.

Guverner NBS je poručila da centralna banka i u narednom periodu ostaje otvorena da podržimo sve razvojne potencijale, kojih nije malo.

"Na nama je i da pažljivo sagledavamo rizike savremenog poslovanja i da uvek imamo u vidu čoveka i njegovo dobro. Naš posao se nikad ne završava”, szaključila je Tabaković na video konferenciji EBC.

Evropski bankarski kongres predstavlja jedan od najuticajnijih kongresa u oblasti bankarstva i finansija u Evropi.

Tema ovogodišnjeg Kongresa bila je „Putem novog, održivog modela privrednog rasta”. Učesnici su u okviru tri sesije analizirali i diskutovali o sveobuhvatnoj ulozi finansija, novom modelu privrednog rasta i njegovim mikro i makro posledicama, kao i klimatskim promenama u pogledu uloge monetarne politike i fiskalne i finansijske stabilnosti.

Među učesnicima na Kongresu bili su i Kristin Lagard, predsednik Evropske centralne banke, Luiz Avazu Pereira da Silva, zamenik generalnog direktora Banke za međunarodna poravnanja, Jens Vajdman, predsednik Centralne banke Nemačke i drugi, navodi se u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: