Utva i Mašinski fakultet zajedno rade bespilotne letelice: Potpisan Sporazum o partnerstvu

Utva avio-industrija i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.06.2019.

13:41

Utva i Mašinski fakultet zajedno rade bespilotne letelice: Potpisan Sporazum o partnerstvu
FOTO: Epa/Chema Moya

Dve strane će uskoro raspisati regionalni konkurs za studente završnih godina tehničkih fakulteta za najbolje projektno rešenje bespilotne letelice.

Najbolje rešenje će biti novčano nagrađeno, a učesnici će dobiti priliku da realizuju to rešenje

"Cilj sporazuma je povezivanje institucija visokog obrazovanja i privrede u svrhu unapređenja nauke, inovacija i tehnološkog razvoja kroz sprovođenje konkretnih aktivnosti koje imaju obrazovnu, primenjenu i razvojnu dimenziju. Konkretni rezultati koje kompanija Utva ima u smislu razvoja i ispitivanja nove letelice i mogućnosti Mašinskog fakulteta doveli su do zajedničkih interesa u cilju razvoja novih projektnih rešenja, ispitivanja i razvoja novih tehnoloških postupaka", navodi se u saopštenju Jugoimport SDPR-a.

Neki od konkretnih aspekta saradnje su implementacija industrije 4.0 u vazduhoplovnoj industriji, obrazovni program, unapređenje infrastrukture, zajedničko učestvovanje u razvoju i implementaciji novih tehnologija u vazduhoplovstvu, rad na istraživačko razvojnim projektima i drugi, prenosi portal Tango Six.

Navodi se da će od ovog sporazuma korist imati i studenti, jer će im biti omogućeno da neposredno učestvuju u poslovima na razvoju i proizvodnji letelica i da budu uključeni u druge aspekte poslovanja kompanije Utva avio industrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: