Jači od poljoprivrede: Za 11 meseci u Srbiju uneli milijardu evra

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je Srbija sada prepoznatljiva po izvozu IT proizvoda i softvera

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.02.2019.

14:48

Jači od poljoprivrede: Za 11 meseci u Srbiju uneli milijardu evra
Foto: Epa/ Alex Hofford

Jovanović ističe da ovaj privredni segment danas premašio poljoprivredu.

"Izvoz IKT sektora prošle godine za samo 11 meseci je prešao milijardu evra", istakao je Jovanović u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, IT sektor se prožima kroz svaki segment i bez razvoja IT ne može da se razvije ni jedan drugi segment, uključujući poljoprivredu

"IT je našao svoje mesto u svim granama domaće privrede", kazao je Jovanović.

Tokom tribine na temu "Ulaganje u budućnost Srbije kroz znanje", koja je održana u Domu omladine, govorilo se o IT tehnologijama i razvojnom putu start-upova u Beogradu.

Reč je bila o tome na koji način da se dodje do subvencionisanja IT ideja, kreditiranja inovacija i ostalih programa podrške ovom sektoru kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Jovanović je podsetio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, te da se ona zasniva na nekoliko stubova a to je reforma javne uprave, reforma sistema prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastructure koja je, kako on ističe, neophodna za razvoj digitalizacije.

On je istakao da Vlada Srbije radi na promeni okruženja, zameni školskih kreda i tabli tabletima i digitalnim udzbenicima, kako bismo, kako kaže, zadržali mlade, koji bi ulagali u sebe i budućnost svoje države.

Takodje je govorio o aktivnostima prekvalifikacije koje sprovodi Vlada Republike Srbije, a na kojima zainteresovani mogu da se kvalifikuju kroz relativno kratke kurseve od šest do devet meseci i da steknu IT znanja kako bi postali IT junior eksperti.

"Preko 35 odsto njih koji je učestvovalo na ovim prekvalilfikacijama već je našlo posao u IT sektoru", zaključio je Jovanović.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao je vlada ulaže u IT sektor i moderne tehnologije pre svega s ciljem da se olakša život gradjanima.

"Cilj je da se birokratija smanjuje i da se manje ide na šaltere. Naši najmladji treba da iskoriste svoja znanja i kroz finansijsku podršku države kreiraju sebi nova radna mesta. U naučno tehnološkom parku samo dve firme su ove godine zaradile 20 miliona evra, dok u prošloj 16,4 miliona evra", precizirao je Petronijević za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: