Srbija

Ponedeljak, 12.11.2018.

12:48

DRI: Protivzakonito veći koeficijenti i stimulacije u Beograd-putu

JKP "Beograd-put" nije u 2017. godini u potpunosti uskladilo obračun i isplatu zarada sa propisima, utvrdila je Državna revizorska institucija.

Izvor: Tanjug

DRI: Protivzakonito veći koeficijenti i stimulacije u Beograd-putu
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u izveštaju DRI, preduzeće nije platilo porez na zarade i pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 3,58 miliona dinara za plaćene rashode zaposlenima za rekreativni odmor, a ugovori o privremenim i povremenim poslovima zaključivani su i za poslove koji traju duže od 120 radnih dana, odnosno cele godine.

Kao prekovremeni rad je plaćan samo rad u subotu i/ili nedelju, dok se za prekovremeni rad radnim danom, obavljala preraspodela radnog vremena, što nije u skladu sa Zakonom o radu, pokazala je revizija.

Pojedinim zaposlenima su povećani koeficijenti i isplaćena je viša stimulacija od propisanog za iznos od 3,21 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Zaposleni koji rad obavljaju u smenama koje traju po 12 sati dnevno, kao redovan - pun fond sati za obračun zarade imaju 192 sata, što je u proseku 48 sati na nedeljnom nivou, što je duže od zakonom propisanog radnog vremena za redovan rad od 40 sati nedeljno, navodi se u izveštaju DRI.

Za uređenje oblasti koja je bila predmet revizije dato je deset preporuka, a to preduzeće je tokom revizije otklonilo neke od nepavilnosti.

U toku revizije otklonjene su nepravilnosti koje se odnose na to da su na isplaćena sredstva za rekreativni odmor zaposlenih, obračunati i uplaćeni porez i pripadajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Takođe, obračun naknada zarade vrši se na način propisan Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, a obračun naknade troškova za prevoz licima angažovanim po ugovorima o privremeno povremenim poslovima obavlja se uz pravo na poresko oslobođenje, navodi se u saopštenju DRI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

16 h

Podeli: