Srbija

Utorak, 27.02.2018.

12:08

"Iran mora da ulaže u srpsku privredu, a njima fale auto-delovi"

Platni promet Srbije sa Iranom mogao bi da bude uspostavljen u prvoj polovini ove godine, a pregovaraće se i o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Izvor: Beta

(Foto: Thinkstock)

To je najavljeno na poslovnom susretu srpskih i iranskih privrednika u Beogradu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je kazao da je uspostavljanje platnog prometa ključno za uspešniju saradnju, a iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je podsetio da je prvi važan korak u uspostavljanju bolje saradnje sa Srbijom bilo ukidanje viza, a drugi će biti obnvljanje avionske linije posle 28 godina prekida, što će realizovati kompanija "Iran er".

"Treći korak je saradnja u bankarstvu", rekao je iranski ministar i pozdravio i predlog za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Nadamo se da će konačna odluka biti doneta tokom 15. sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje koja će uskoro biti u Srbiji", rekao je iranski ministar.

Ljajić je kazao da je "Slovenija pregovarala osam meseci sa Iranom o uspostavljanju platnog prometa i nakon toga je naglo povećala izvoz koji je sada sedam puta veći o izvoza Srbije u Iran".

On je dodao da je Srbija inicirala zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Iranom, za šta su dale saglasnost sve nadležne institucije i privrednici.

Po naznakama ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa, koji predvodi iransku delegaciju u poseti Srbiji, i Iran je, kako je rekao Ljajić, spreman da zaključi takav spoarazum.

Ljajić je podsetio da je posle sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom, trgovinska razmena Srbije s tom zemljom povećana tri puta.

"Porebno je i da Iran investira u srpsku privredu", kazo je Ljajić i pozvao je iranske privrednike da Beograd bude čvorište za njihova ulaganja, odnosno da trgovinski centar Irana u Beogradu pokriva Zapadni Balkan i omogući širenje iranskih kompanija u susedne zemlje.

Na skupu više od 70 kompanija iz Srbije i Irana Ljajić je rekao da Srbija ima najveći obim trgovinske razmene sa Italijom i Nemačkom jer je iz tih zemalja najveći broj kompanija koje rade u Srbiji.

Ljajić je istakao i da je važna saradnja u oblasti turizma koji je i "put za ostvarivanje veće privredne saradnje dve zemlje".

"Očekujem da u martu za vreme iranske Nove godine veći broj turista iz te zemlje poseti Srbiju i Beograd", rekao je ministar i najavio otvaranje direktne avio-linije Beograd-Teheran za 8. mart.

Naveo je da je robna razmena Srbije sa Iranom manja od 22 miliona dolara godišnje, od čega Srbija izvozi u vrednosti 8,9 miliona, pre svega seme kukuruza i poluproizvode od kartona i hartije.

"To je na nivou saradnje dve veće kompanije", ocenio je Ljajić i podsetio da je Jugoslavija godišnje u Iran izvozila za 800 miliona dolara, a sada sve zemlje koje su nastale na njenom prostoru, izvoze za manje od 200 miliona.

Ministar je ukazao da Iran ima potrebu za uvozom hrane i poljoprivredne mehanizacije, a moguć je i izvoz auto-delova jer je to veliki proizvođač automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

20 h

Podeli: