Srbija

Sreda, 21.02.2018.

22:01

"Razmena Srbije i Rusije više od 2,6 milijardi dolara"

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio 2,6 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Kako je rekao na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, Srbija je izvoz povećala za 25, 2 odsto i istovremeno izrazio zahvalnost što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu.

Dodao je i da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti.

On je posebno ukazao na saradnju u energetskom sektoru, i istakao značaj NIS-a , te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste.

Kako je rekao, očekuje da kupujemo ruski gas i u budućnosti i da ćemo ga i dobijati kroz Turski tok, preko Bugarske...

Dodao je da će svi dogovori koje Srbija i Rusija postižu biti i ispunjeni i da je uveren da će svetske i evropske okolnosti dozvoliti i da se svi ti dogovori ispune.

On je ukazao i na kulturne, duhovne i druge veze Srbije i Rzusije i zahvalio na pomoći koja je dobijena za mozaik u Hramu Svetog Save, koji će sutra, zajedno sa Lavrovim obići, ali rekao i da je i Srbija odvojila 10 miliona evra za te namene.

Vučić je dodao da će Hram na Vračaru biti ne samo mesto vere i duhovnosti, već i turističko mesto od značaja za ekonomiju.

Dodao je i da vojnotehnička saradnja uvek ide u dobrom smeru, zadovoljni smo i nastavuićemo je.

Kako je rekao, Srbija ima daleko biolju finansijsku situaciju negos sto je imala, ubrzano će modernizovati vojsku i uvek ćemo biti u stanju da sačuvamo svoju zemlju i teritoriju i sebe zaštitimo.

Vučić je rekao i da je Lavrovu naglasio da je Srbija vojno neutralna i da će ostati vojno neutralna.

"Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suvereniteta", rekao je Vučić i poželeo dobre izbore u Rusiji 18. marta, te naglasio da je uveren da će se nastaviti dobra saradnja sa rukovodstvom RF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: