Grci nam došli po dug:"Nećemo da pravimo probleme"

Vlada će usvojiti sledeće nedelje zaključak kojim će biti precizno definisano kada će i kako Srbija platiti 40 miliona dolara duga "Mitilineosu", piše Politika

Srbija

Izvor: Politika, Tanjug

Subota, 20.01.2018.

09:26

Grci nam došli po dug:
(Foto: Thinkstock)

Kako navodi list, pozivajući se na nezvanične izvore u izvršnoj vlasti, to je epilog prvog sastanka državne komisije za pregovore i predstavnika "Mitilineosa" koji je, kako se navodi, održan u petak u zgradi Ministarstva privrede.

Prema odluci Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, Srbija ovoj grčkoj kompaniji na ime odšstete mora da plati oko 40 miliona dolara, po osnovu ugovora koji je kompanija RTB "Bor" potpisala još za vreme vlasti Slobodana Miloševića, ali on nikada nije realizovan.

Kako kaže izvor "Politike" iz Vlade Srbije, članovi našeg pregovaračkog tima ponudili su predstavnicima "Mitilineosa" da dug od 40 miliona dolara plate na rate.

"Oni su pokazali dobru volju i za njih je to, u načelu, prihvatljivo. Nisu još svi detalji precizno dogovoreni, ostalo je da se dogovori dinamika otplate", kaže sagovornik "Politike".

Nezvanični izvori iz "Mitilineosa" su, takođe, potvrdili listu da je sastanak održan.

"Nismo došli da pravimo probleme, već da pokušamo da nađemo rešenje. Ni za Srbiju, ni za "Mitilineos" nije dobro da to nerešeno pitanje ostane da lebdi u vazduhu", kaže nezvanični izvor iz ove grčke kompanije.

Sagovornik lista potvrđuje da je "Mitilineos" početkom januara Vladi Srbije poslao dopis u kojem podseća na obaveze iz ženevske presude.

"Pre toga nije bilo nikakve zvanične komunikacije između predstavnika vlasti i "Mitilineosa". Bilo je, ipak neke vrste nezvaničnih kontakata sa advokatima iz Beograda koji zastupaju interese "Mitilineosa", kaže taj izvor.

Prema ranijem pisanju "Politike", vlada Srbije formirala je pre petnestak dana komisiju za pregovore sa "Mitilineosom" koju čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva finansija.

Saradnja te grčke kompanije i RTB Bor počela je 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizovana dve godine kasnije.

Ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji dve korporacije potpisan je 1998. Grčka kompanija obavezala se da će RTB Boru isporučivati 100.000 koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tone cinka neophodnog za borsku proizvodnju. RTB Bor da će grčkom partneru isporučivati od 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra mesečno. Kako navodi "Politika", ovaj deo ugovora borska kompanija nije ispoštovala.

Od 2004. do 2016. RTB Bor je bio zaštićen od prinudne naplate na osnovu uredbe Vlade Srbije kojom je počelo restrukturiranje RTB. Međutim, "Mitilineos" je 2005. pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Zzenevi tužio Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: