Naplata poreza premašena za 80 mlrd RSD

Plan naplate poreskih prihoda premašen je za 80 milijardi dinara, od čega se približno polovina propisuje rezultatima u suzbijanju sive ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

15:58

Naplata poreza premašena za 80 mlrd RSD
Foto: Thinkstock

To je objavljeno je na sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije.

Kako navodi u izveštaju o rezultatima suzbijanja sive ekonomije od januara do oktobra ove godine, Poreska uprava je u 6.106 kontrola izdavanja fiskalnih računa zatvorila 2.123 objekta zbog utvrđenih nepravilnosti, a zbog izbegavanja plaćanja poreza ove godine podneto je 1.340 krivičnih prijava.

Navodi se da je u pripremi Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

U izveštaju se navodi da su od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, sredinom prošle godine, sve inspekcije otkrile 6.098 neregistrovanih privrednih subjekata.

Samo inspektori rada su otkrili 592 neregistrovana privredna subjekta i nakon kontrole 551 firma se registrovala u Agenciji za privredne registre (APR).

Otkriveno je i 595 stanova u kojima je obavljana neregistrovana delatnost i podneto je 1.826 prijava za kažnjiva dela i 344 prekršajna naloga.

Najviše neregistrovanih radnji i preduzeća bilo je u trgovini, ugostiteljstvi, sektoru popravke motornih vozila, preradi drveta, zanatskim uslugama i građevinarstvu, a otkriveni su i neregistrovani dečiji vrtići, igraonice, kladionice i gerontološki centri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: