Nemci olakšavaju useljenje

Nemačka vlada usvojila je nova pravila o useljavanju kojima želi olakšati kvalifikovanim radnicima izvan Eu da pronađu posao u Nemačkoj.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

17:45

Default images

To se radi kako bi se ublažio hronični manjak radnika, kao što su mašinci, mašinovođe i vodoinstalateri.

Nova pravila, koja još mora usvojiti gornji dom parlamenta, trebala bi da smanje birokratiju za radnike na ciljanim područjima i da omoguće lakše priznavanje kvalifikacija.

Pravila će stupiti na snagu u julu.

"Ovom novom odlukom odbacujemo 40 odsto starih pravila i širom otvaramo vrata kvalifikovanim radnicima koji mogu pomoći našoj zemlji da napreduje", kaže se u saoštenju ministarke rada Ursule fon der Lejen.

Nemačka je već uvela sistem "plave karte" koji olakšava zapošljavanje visokoobrazovanih stranih radnika, a olakšala je i zapošljavanje stranih medicinskih sestara.

Ali sada joj treba više mašinovođa, vodoinstalatera i smetlara,. U Nemačku se prošle godine uselilo 340.000 ljudi, prema 128.000 prije dve godine. OECD je ovaj mesec preporučio Nemačkoj da liberalizuje zapošljavanje stranaca kako bi rešila očekivani manjak od 5,4 miliona radnika do 2025.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: