Merkator smanjio nabavku robe iz Hrvatske

Slovenački trgovinski lanac Merkator smanjio je prošle godine narudžbine od kompanija iz sastava Agrokora za gotovo 4,5 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

15:20

Merkator smanjio nabavku robe iz Hrvatske
Foto: Thinkstock

Ovo je interesantan podatak, s obzirom na to da Merkator i dalje posluje u okviru Agrokora.

U oblasti nabavke, Merkatorova saradnja s ostatkom Agrokora, prema izveštaju slovenačke kompanije, zauzima svega tri odsto ukupne nabavke tog trgovačkog lanca.

Od Agrokorovih preduzeća, najveći pad prodaje proizvoda Merkatoru beleži Konzum (za milion evra), a zatim PIK Vrbovec i Dijamant iz Zrenjanina sa oko 900.000 evra svaki. Slede Belje (700.000 evra) i Ledo, čiji je izvoz Merkatoru pao za 400.000 evra.

Merkator je ukupno od ostatka Agrokora lani kupio robu u vrednosti 28 miliona i 298.000 evra.

Ipak, nisu sve hrvatske i srpske kompanije iz nekadašnjeg carstva Ivice Todorića izgubile deo prodaje Merkatoru prošle godine - na dobitku je, među ostalima, bilo Zvečevo s povećanjem prodaje za 160.000 evra, navodi se u tekstu.

Dodaje se da Merkator, osim nabavke, smanjuje i prodaju ostalim kompanijama iz Agrokora. Prošle godine je slovenački trgovački lanac svega 0,1 posto prihoda od plasmana robe ostvario u poslovanju s preduzećima iz sastava posrnulog koncerna. Taj udeo je 2017. godine bio nešto veći i iznosio 0,3 posto, odnosno 4,2 miliona evra.

Uprava Merkatora je obavezna da poseban izveštaj o odnosima s Agrokorom objavljuje prema posebnom zakonu koji je slovenačka vlada donela nakon sloma najvećeg hrvatskog prehrambenog koncerna i potrebe zaštite slovenačkih privrednih interesa, piše Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: