Izbori promenili sve: Hrvat odustao od Švedske, neće da ulaže

Kada su građani opštine Klipan na jugu Švedske 9. septembra izašli na birališta, nisu ni sanjali da će njihov odabir, a onda i konačni rezultati izbora,

Region

Izvor: B92

Petak, 26.10.2018.

11:37

Izbori promenili sve: Hrvat odustao od Švedske, neće da ulaže
Foto: Thinkstock

dovesti do toga da će opština ostati bez 1,2 milijardi kuna (160 miliona evra) ulaganja i oko 500 novih radnih mesta.

Na izborima u Klipanu stranka Švedski demokrati (SD) dobila je 30,3 odsto glasova i tako postala najveća stranka u opštinskom veću. Reč je o stranci koja pripada ekstremnoj desnici i, između ostaloga, protiv je naseljavanja migranata, pri čemu su se spominjale i ideje o proterivanju, piše Večernji list.

Ipak, posle izbora u Švedskoj u naslove se probio preduzetnik i bogati industrijalac Darko Pervan (71), kojeg u medijima nazivaju “kraljem laminata” i koji je inače rođeni Zagrepčanin.

Zbog činjenice da su meštani Klipana u tolikom broju dali svoj glas Švedskim demokratima, Pervan je doneo odluku da odustaje od svojih višemesečnih planova o ulaganju u tu opštinu i tako pokazao koje su posledice glasanja za stranku ekstremne desnice.

Pervan na ovu temu ne želi govoriti s novinarima, ali je zato njegova desna ruka u Hrvatskoj Stjepan Vojnić, govoreći o odluci Pervana, kazao da ovaj preduzetnik ne želi ulaziti u politiku.

"Darko Pervan to sve nije rekao niti naglasio kao nekakav politički problem, nego je ukazao na problem ljudskih prava kao i opšteg stanja u društvu. Njegov život i životni principi kose se s trenutnom političkom situacijom u toj opštini te je uprkos očekivanim gubicima doneo odluku da odustaje od projekta", rekao je Vojnić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: