Ko ne živi u svom stanu odmah vraća kredit

Ministarstvo građevinarstva Hrvatske sprovodi dva konkretna programa za stambeno zbrinjavanje hrvatskih građana.

Region

Izvor: B92

Subota, 29.09.2018.

14:17

Ko ne živi u svom stanu odmah vraća kredit
Foto: Thinkstock

Jedan je onaj noviji, koji se odnosi na subvencioniranje stambenog kredita za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju kuće, a drugi je nešto stariji - program podsticanja stanogradnje.

Kako piše Glas Slavonije, program društvenog podsticanja stanogradnje u Hrvatskoj je pokrenut s ciljem da se građanima omogući rešavanje stambenog pitanja po uslovima znatno povoljnijim od tržišnih, uz zagarantovan kvalitet i završavanje radova u roku, ali i radi podsticanja razvoja građevinarstva kao multiplikatora opšteg razvoja, kao i povećanja broja zaposlenih.

Ipak, kako je to nedavno najavio Predrag Štromar, potpredsednik Vlade i ministar građeinarstva i prostornoga uređenja, u prvom tromesečju 2019. kreće se u izmene zakona o podsticaju stanogradnje, a one će se pre svega odnositi na POS stanove.

Ministar najavljuje i obračun s onima koji su proteklih godina zloupotrebljavali tu meru.

Pokazalo se, naime, da postoje slučajevi zlouporabe - pojedini vlasnici POS stanova, pre svega na Jadranu, svoje stanove iznajmljuju kao turističke apartmane.

Ministar zbog toga najavljuje mere kako bi se ispitale zakonske mogućnosti delovanja protiv takvih radnji, i odluku da početak 2019. godine bude u izmenama zakona prema kojima će svakome ko se stanom koristi u druge svrhe osim za stanovanje kreditni aranžamani odmah doći na naplatu.

Ipak, ministar naglašava pozitivne uticaje podsticanja stanogradnje i najavljuje gradnju novih stanova na Krku, u Đurđevcu, Punatu, Splitu, Solinu, Trogiru, Šibeniku, Zadru...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: