Ceo grad pokriven internetom: Ovo je prejeftino

Ideja da ceo grad bude pokriven superbrzim internetom naišla je na sumnje kod velikog broja Hrvata.

Region

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

14:14

Ceo grad pokriven internetom: Ovo je prejeftino
Foto: Thinkstock

Građani Ivanece mogli bi uskoro da dobiju internet po brzini do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Kako piše Varaždinski.hr, na sednici gradskog veća raspravljalo se o uvođenju gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sistema-

Cena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mesečno (oko 1.500 dinara), bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka

Ovaj projekt je Gradu Ivancu, kroz LAG Severozapad, ponudila jedna irska kompanija, uz razmjrno nisko sufinansiranje od 199.000 kuna s PDV-om.

Dd strane predstavnika Grada i pojedinih odbornika istaknute su i određene sumnje, u smislu da je reč o stranoj kompaniji o čijim se referencama malo zna, kao i da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji košta neočekivano malo novca.

Zato će Grad Ivanec sa spomenutom kompanijom potpisati Sporazum o saradnji na realizaciji ovoga projekta, ali ona neće rezultirati nikakvim materijalnim ni finansijskim obvezama.To znači da će Grad Ivanec zatražiti da kompanija najpre osposobi sistem i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa celokupne dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: