Milijarder merka Hrvatsku, na pomolu veliki bum

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca i vlasnik najvećih brodogradilišta u Ukrajini Vadim Novinski dogovarao je u Hrvatskoj saradnju brodogradilišta dveju zemalja.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

12:58

Milijarder merka Hrvatsku, na pomolu veliki bum
Foto: Thinkstock

Novinskog je primio i premijer Andrej Plenković, a dogovoreno je da u februaru dođe u Split kako bi dogovorio konkretnu saradnju sa Brodotrogirom.

Na razgovoru u Banskim dvorima Plenković je naglasio želju Hrvatske da brodogradilišta sarađuju kako bi bila konkurentna na svetskom tržištu.

Kada se zna da je Novinski s partnerom Andrejem Klijamkom vlasnik najvećeg broja metalurških kompanija u Ukrajini u sklopu Smart holding grupe, poslovi s hrvatskim brodogradilištima postaju još zanimljiviji.

Novinski i Klijamko bili su zainteresovani i za kupovinu Železare Sisak, a zanimanje pokazuju i danas.

Plenković je ponovio želju hrvatske strane za saradnju s ukrajinskim preduzetnicima, dok je Novinski, koji je prvi put posetio Hrvatsku, bio zadovoljan mogućnošću da tu investira.

Sastanak u Banskim dvorima organizovao je Ivica Pirić, poslovni čovek i predsednik Ukrajinske komore u Hrvatskoj, koji dugo posluje u Ukrajini i tvrdi da uz brodogradnju postoji mogućnost saradnje i u građevinarstvu.

“Ukrajinci su vrlo zainteresovani za poslove u infrastrukture i izgradnje mostova, a hrvatske firme u tome imaju veliku iskustvo”, kaže Pirić, koji ističe da se nakon Foruma u Kijevu radi na povezivanju biznismena Hrvatske i Ukrajine. Novinski živi u Kijevu, ali ima prijavljeno boravište i u Rusiji.

Prema Forbsu, njegova imovina procenjena je na gotovo dve milijarde dolara, a javnost ga zna i kao oligarha koji se obogatio tokom privatizacije u Ukrajini. Rođen je u Rusiji, a pre pet godina dobio je i ukrajinsko državljanstvo. Dva puta je bio u ukrajinskom parlamentu, ima udele u naftnim i gasnim kompanijama, a iz godine u godinu širi svoje poslovno carstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: