EU sankcije Rusiji naškodile i nama

Sudeći prema podacima Privredne komore Srbije, sankcije zapadnih država uvedene Rusiji nanele su štetu i Srbiji, piše Politika.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

10:15

Default images
Foto: Beta/AP

Srbija je u 2014. godini u Rusku Federaciju izvezla robu vrednu 1,32 milijarde dolara. Posle četvorogodišnjeg prosečnog rasta od 33 odsto, prošlogodišnji ukupan izvoz srpske privrede u Rusiju bio je manji za tri procenta.

Do pada vrednosti plasmana srpske robe na rusko tržište u prošloj godini došlo je uprkos povećanju izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Srbija je u Rusiju u 2014. izvezla hranu za 307,6 miliona dolara, što je za 66,7 odsto više nego u 2013. godini.

Trgovinska razmena Srbije i Ruske Federacije u 2014. godini dostigla je 3,4 milijarde dolara, što je za 12,3 odsto više nego u prethodnoj godini.

Srbija je uvezla robu za 2,37 milijardi, a naš deficit je iznosio 1,34 milijarde dolara, što je za čak 49 odsto više nego u prethodnoj godini.

Za mnoge neočekivan pad izvoza Srbije u Rusiju u prošloj godini u PKS objašnjavaju padom vrednosti rublje i smanjenom tražnjom na tom tržištu. Zbog toga je naročito opao naš izvoz obojenih metala, proizvoda od kaučuka, plute i drveta, nameštaja, prediva, tkanina i tekstilnih proizvoda.

Zanimljivo je da je robna razmena dve zemlja u prvom polugodištu 2014. išla uzlaznom putanjom. U prvih šest meseci vredela je 1,64 milijarde dolara i bila je veća za 21,6 odsto nego u prvoj polovini 2013. godine. Izvoz iz Srbije vredeo je 486,7, a uvoz 1,16 milijardi dolara.

Posle izbijanja sukoba u Ukrajini, uvedenih sankcija zapadnih zemalja Rusiji i ruskog odgovora u julu prestankom uvoza prehrambenih proizvoda iz tih država, računalo se da će doći do rasta izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju.

Na adresu Privredne komore stizalo je sve više zahteva ruskih uvoznika za kupovinu voća i povrća iz Srbije, ali i svinjskog, junećeg i pilećeg mesa, alkoholnih pića i mlečnih prerađevina. Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je u prvoj polovini 2014. godine za čak 68 procenata i dostigao 117 miliona dolara.

Očekivalo se da će do kraja godine vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju dostići 300 miliona dolara, što je i ostvareno.

U 2014. godini najviše je povećan izvoz svežeg i prerađenog voća i povrća u Rusiju. Izvoz jabuka je premašio 83 miliona dolara, 80 odsto više nego u prethodnoj godini, što je dobrim delom posledica odluke ruskih vlasti da prestanu s uvozom jabuka iz Poljske.
Ruska odluka o zabrani uvoza voća i povrća iz Poljske stupila je na snagu 1. avgusta, a kao razlog navedeno je mnogo registrovanih slučajeva prekomernog korišćenja preparata kojima se tretira voće i povrće, pre svega pesticida i nitrata i nedozvoljenog nivoa njihovog sadržaja u proizvodu.

Inače, ukupan godišnji izvoz prehrambenih proizvoda iz Poljske u Rusiju procenjen je na oko milijardu dolara. Poljska je najveći svetski izvoznik jabuka. Od ukupnog izvoza poljskih jabuka, 60 odsto se izvozi na rusko tržište, što je u sezoni 2013–2014. iznosilo bezmalo 500.000 tona.

Zanimljivo je da je u prošloj godini na rusko tržište iz Srbije plasirano kajsija za 32, šljiva za 14, jagoda za 11, kukuruza za devet, smrznutog voća za 19,4 i povrća za 10 miliona dolara.

Izvoz svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u Rusiju u prošloj godini vredeo je 63 miliona dolara, a svih vrsta sira za više od 28 miliona dolara.

Prema izveštajima naše carine, Srbija je u prošloj godini u Rusiju najviše izvozila hulahop čarape, zatim jabuke, svinjske polutke, pokrivače podova, sastavljene podne ploče, cirkulacione pumpe za grejne sisteme i lekove.

Kao i obično i u 2014. smo iz Rusije najviše uvozili energente – 75 odsto ukupnog uvoza i sirovine. Značajniji rast vrednosti našeg uvoza i deficita u razmeni sa Rusijom u PKS objašnjavaju posledicom povećanog uvoza energenata iz ove zemlje. Naime, naš uvoz energenata je, posle visokog rasta uvoza iz Kazahstana u 2012. i 2013. godini, ponovo preusmeren na Rusiju.

U Privrednoj komori kažu da zbog sporazuma o međusobnoj bescarinskoj trgovina Srbije sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, velike svetske kompanije prehrambenog sektora razmatraju mogućnost da investiraju u Srbiji, kako bi proizvedenu robu plasirali u ove zemlje.

Nemački „Tenis”, najveći privatni proizvođač mesa u Evropi, nedavno je osnovao kompaniju u našoj zemlji. Predstavnik ove kompanije Ulrih Grevej izjavio je da predstoje velika ulaganja u farme svinja, pogone za proizvodnju stočne hrane, a kasnije, nakon dostizanja potrebnog obima primarne proizvodnje, i u fabriku za preradu mesa za domaće, regionalno i svetsko tržište.

Uvoz prehrambenih proizvoda predstavlja značajnu stavku u ruskom uvozu, ukazuju u Privrednoj komori Srbije. U 2013. godini Rusija je za uvoz hrane izdvojila 41,9 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: