"Akademci na birou a majstora fali"

Prosvetni sistem Srbije trebalo bi menjati u korist proizvodnih zanimanja, izjavio je predsednik Skupšine Jagodina Dragan Marković Palma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

12:02

Default images

Marković je prilikom posete jagodinskim maturantima u Paraliji poručio Vladi i Minisarstvu prosvete da već ove godine moraju da se uvedu novi smerovi u obrazovanju koji su budućnost za mlade ljude kako bi se lakše zapošljavali.

"U Jagodini su otvorene tri fabrike i zaposleni su svi sa srednjom školom, dok fakultetski obrazovani žele da rade po kancelarijama. U Srbiji 90 odsto đaka posle srednje škole upisuje fakultet, a poznato je da u fabrikama nedostaju majstori", kaže Marković.

On dodaje da devojčice maštaju da budu lekari, medicinske sestre i vaspitačice, ali da sa diplomama ta tri smera ima je najviše nezaposlenih.

Marković je rekao i da je od svoje ušteđevine izdvojio po 20 evra za džaperac svakog maturantima.

Jagodinski matruanti već deset godina o trošku lokalne samouprave letuju u Grčkoj, dok su učenici četvrtog i osmog razreda u Buljarici u Crnoj Gori. Do sada je 30.000 učenika letovalo po tom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: