Nemci žele “Nikolu Teslu“

Više od deset stranih kompanija zainteresovano je za našu najveću vazdušnu luku.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

15:48

Default images

Među njima je i nemački "Fraport“, odnosno frankfurtski aerodrom, potvrđeno je "Novostima“ u Vladi Srbije.

Inače, ova nemačka kompanija dala je nedavno i najbolju ponudu za kupovinu vazdušne luke u Ljubljani. Planovi "Fraporta“ su veoma ambiciozni u celom regionu, a već upravljaju i u vlasništvu imaju jedan aerodrom u Bugarskoj.

U trci za "Nikolu Teslu“ su još i investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Francuske, Rusije... Prema grubim procenama, vrednost radova na proširenju kapaciteta i modernizaciji beogradskog aerodroma je oko milijardu dolara.

Svi potencijalni partneri traže razgovore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i najavio velike planove koje Srbija ima sa beogradskim aerodromom. Naime, kako bi se ispratilo značajno povećanje broja putnika ali i zahtevi nacionalnog avio-prevoznika, koji juriša na titulu lidera u regionu, "Nikola Tesla“ mora da se proširi i modernizuje. A to znači izgradnju trećeg terminala samo za potrebe "Er Srbije“, rekonstrukciju Terminala 1, gradnju druge piste, najvećeg kargo centra u regionu, hotela...

"Nikola Tesla“ jeste profitabilno državno preduzeće. Ove godine će imati više od četiri miliona putnika. Zbog razvoja nacionalnog avio-prevoznika, ali i najavljenih direktnih letova ka Americi, otvaranja brojnih novih destinacija, neophodne su ozbiljne investicije.

Srbija će po modelu javno privatnog partnerstva ponuditi potencijalnim investitorima najverovatnije koncesiju. Međutim, u igri su i druge opcije, sve zavisi šta će ponuditi i zainteresovane kompanije. Period koncesije je stvar pregovora između Vlade Srbije i budućeg koncesionara, ali se računa na oko 20 godina. Ovaj projekat doneće veliki posao i srpskoj građevinskoj operativi, koja će svakako maksimalno biti angažovana na projektu. Druga pista na beogradskom aerodromu neophodna je i zbog uvođenja direktnih linija ka SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: