Turcima rampa zbog "Er Srbije“

Dogovor Er Srbije, Turkiš erlajnsa i turskih vazduhoplovnih vlasti oko reciprociteta koji je garantovan međudržavnim sporazumom, još nije postignut.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

21:50

Default images

Zato Ministarstvo saobraćaja još ne daje zeleno svetlo Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije da izda dozvole turskim avio-kompanijama za 194 čarter leta tokom ove letnje sezone, iako se bliži Sajam turizma, pišu Novosti.

List navodi da je naša nacionalna aviokompanija "oterana“ sa "Ataturka“ - glavnog aerodroma u Istanbulu, jer joj je ponuđeno nepovoljno vreme sletanja i poletanja. Zato saobraća samo do vazdušne luke na azijskoj strani Istanbula - "Sabiha Gokčen“, koja je uglavnom rezervisana za niskotarifne avio-kompanije. To znači da reciprociteta nema, jer turski prevoznici imaju tri puta više letova nedeljno od "Er Srbije“, a takođe i slotove koji im odgovaraju.

Inače, kako podseća list, iz godine u godinu ponavlja se problem čartera za Tursku. Prvi put turski prevoznici zatražili su od vazduhoplovnih vlasti Srbije dozvolu za čartere 2008. godine. Tada su se srpske vazduhoplovne vlasti i "Jat ervejz“ borile činjenicom da reciprocitet važi u redovnom saobraćaju, a da je praksa da turiste do željenih destinacija prevozi domaća avio-kompanija. Ipak, postignut je dogovor i turski prevoznici dobili su dozvolu.

Narednih godina bilo je manje problema za turske prevoznike pošto nacionalna avio-kompanija zbog nedostatka aviona nije mogla da obavlja čartere u punom kapacitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: