"Odlučne mere SRB, mogući protesti"

Vlada Srbije rešena da sprovede ozbiljne reforme, piše Fajnenšel tajms, ali ističe da bi protivljenje tim merama moglo biti intenzivno, čak uz moguće proteste.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

18:53

Default images

Britanski list "Fajnenšel tajms" objavio je danas, povodom Investicionog dana Srbije u Londonu, specijalno izdanje sa nekoliko tekstova o Srbiji.

U ekonomskom delu specijalnog izdanja "Fajnenšel tajmsa", autor teksta navodi da je Vlada Srbije rešena da provede zemlju kroz ozbiljne reforme, ali ukazuje i na zabrinutost investitora i analitičara da bi povećanje poreza i smanjenje zarada moglo da poremeti rešenje duboko ukorenjenih problema.

Citirajući brojne intervjue koje su vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović dali pojašnjavajući novi paket ekonomskih vladinih mera, britanski list konstatuje da mnogo Srba i dalje živi lošije nego u vreme jugoslovenske, relativno liberalne forme komunizma, pa bi njihovo protivljenje tim merama moglo biti intenzivno, čak uz moguće proteste.

Ostaje nejasno, dodaje se u "Fajnenšel tajmsu", "da li će srpskim ministrima finansija i privrede, njihov tehnokratski status, pomoći ili odmoći u sprovođenju reformi".

Navodeći da su među ekonomskim analitičarima u Srbiji mišljenja o vladinim merama zaista podeljena, britanski dnevnik piše da su strani posmatrači kritični, naročito kada je u pitanju bankarski sektor.

U tekstu posvećenom IT sektoru, "Fajnenšel tajms" piše da je reč o sektoru izuzetno primamljivom za globalne investitor, i da je Srbija "omiljena lokacija za centre za tehničku podršku", što dokazuju primeri stranih kompanija poput NCR, Sitela i Euroneta.

U sektoru proizvodnje, akcenat je na automobilskoj industriji, preciznije na Fijatu, kome "Fajnenšel tajm"s posvećuje poseban tekst, uključujući i intervju sa prvim čovekom kragujevačke fabrike itaijanskog brenda Antonijem Ferarom, koji kao posebne prednosti Srbije, kao investicione destinacije, navodi njenu lokaciju i industrijsku kulturu. Automobili su pokretačka snaga oživljavanja industrije, zaključuje se u tekstu "Fajnenšel tajmsa".

Poljoprivreda, energetski sektor - posebno obnovljivi izvori energije, turizam, takođe su teme kojima je britanski list posvetio pažnju, napominjući da u okviru svih ovih sektora postoji podeljenost mišljenja o najboljim načinima da se napravi ekonomski preokret, ali i rešenost da se do njega dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: