Dačić zove britanske investitore

Premijer Ivica Dačić pozvao je investitore iz Velike Britanije da ulažu u Srbiju, ističući da naša zemlja ima stabilnu političku situaciju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

09:30

Default images

U Londonu je danas prvi Investicioni dan, na kojem Srbija predstavlja potencijale i pokušava da privuče strane investitore.

Premijer Ivica Dačić je, pred početak foruma, posetio Londonsku berzu, gde je najavio opsežniju reformu srpskog tržišta kapitala i pozvao investitore iz Velike Britanije da ulažu u Srbiju

Dobrodošlica za srpskog premijera na Londonskoj berzi. Pritiskom na jedno dugme, Dačić je označio početak radnog dana jedne od najvažnijih svetskih berzi.

Stranim investitorima premijer poručuje da Srbija intenzivno radi na reformama tržišta kapitala.

"Mi smo od početka rada jasno rekli da nameravamo da sistemski promenimo ekonomiju Srbije, da je osnažimo, da je otvorimo prema svetu i tržištima za koja postoji uzajamno interesovanje", naveo je Dačić.

"Tržište kapitala čini sva dešavanja u ekonomiji transparentnim, što u mnogome olakšava vođenje ekonomske politike svakoj vladi. Najefikasniji način da se promeni ekonomski milje jedne zemlje jesu portfolio investicije. Zbog toga ćemo početi u najskorije vreme da produbljujemo reforme tržišta kapitala i njegovih institucija", rekao je premijer.

Dačić je, otvarajući Srpski investicioni dan u britanskoj prestonici, rekao da je Srbija zemlja koja probleme vidi kao izazove, a jedan od najvećih je - ekonomija, njen rast i približavanje rezultatima koje beleže jake privrede.

"Upravo smo zato danas u Londonu", rekao je Dacić i dodao da su rešenja investicije i projekti, koji će Srbiji doneti rast, a investitorima novac.

Pozivajući investitore iz Velike Britanije da ulažu u Srbiju,Dačić je istakao da naša zemlja ima stabilnu političku situaciju koju Vlada koristi da bi pojednostavila neelastičan i krut birokratski sistem državnog aparata, pojednostavila procedure za izdavanje građevinskih i svih drugih dozvola, promenila zakone.

"Ja mislim da nismo promašili ako kažemo da Srbija ima sve šanse da postane obećana zemlja za investitore. Zašto? Jer ima povoljnu geostratešku poziciju, ima povoljnu političku poziciju, ide ka EU, nije u EU, a ima mogućnusti da sve što se proizvede u Srbiji proda na tržištu od 700 miliona ljudi", podsetio je Dačić.

Predstavljajući prednosti Srbije, on je ukazao da zemlja počinje pregovore sa EU, te da ima stabilnu političku situaciju, koju vlada koristi da bi pojednostavila neelastičan i krut birokratski sistem državnog aparata, pojednostavila procedure za izdavanje građevinskih i svih drugih dozvola, promenila zakone.

"Investitorima nudimo i visok nivo znanja i veština zaposlenih, njihove, u odnosu na evropske, relativno niske plate, zatim, imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, sa CEFTA i EU", podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, to znači da roba proizvedena u Srbiji ima ogromne mogućnosti za plasman, a važno je i to što je zemlja "naslonjena" na EU, ima niske poreze na dohodak i dobit i pozitivnu mikro ekonomsku situaciju.

"Investitorima, u zavisnosti od toga koliko ulažu, nudimo i bespovratna sredstva, po svakom radnom mestu koje otvore, i mnoge druge olakšice", poručio je srpski premijer.

On je naglasio i da je u oblastima energetike, poljoprivrede, infrastrukture i IT tehnologija, Srbija za investitore "ono što se zove 'obećana zemlja' - toliko prostora, neotkrivenog i slobodnog imamo u tim oblastima".

U okviru predstavljanja investicionih potencijala Srbuije, on se u Londonu sastao sa direktorom kompanije "Tata Limited" Dejvidom Lindsmanom i generalnim direktorom "Telenora" Uveom Fredhajmom.

"Investicioni dan Srbije" organizuje Britansko-srpska privredna komora, a domaćin je Vlada Srbije.

Na skupu će danas govoriti i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović, savetnik u Vladi Srbije Alfred Guzenbauer.

O konkretnim razlozima zašto investirati u Srbiju, kako je najavljeno, prisutne će upoznati prvi čovek nove srpske aviokompanije "Er Srbija" Dane Kondić.

U nastavku posete, Dačić će sutra razgovarati sa potpredsednikom Vlade Velike Britanije Nikom Klegom.

Telenor: Vlada Srbije prepoznala ključna pitanja

Na skupu u Londonu učestvovao je i generalni direktor Telenora u Srbiji Uve Fredhajm, koji je govorio u delu konferencije pod nazivom "Zašto svetske kompanije ulažu u Srbiju?“.

"Vlada Srbije prepoznala je pitanja ključna za razvoj poslovnog okruženja i u prethodnom periodu učinila značajne napore da privuče strane investitore“, rekao je on.
Ivica Daèiæ, Lazar Krstiæ i Saša Raduloviæ na skupu u Londonu (Tanjug)
Fredhajm je učesnicima konferencije predstavio srpsko telekomunikaciono tržište sa stanovišta najvećeg pojedinačnog investitora.

"Najznačajniji napredak ostvaren je u segmentu javnih nabavki, trgovine i poreza, kao i u oblasti IT industrije. Sada je pravi trenutak da se počne sa sprovođenjem ozbiljnih i temeljnih reformi u okviru budućih pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji", ocenio je on.

"Unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje administrativnih prepreka uz stalne konsultacije sa ključnim učesnicima doprineće stvaranju predvidljivije, transparentnije i konkurentnije poslovne klime“, objasnio je Fredhajm.

Komentarišući tržište telekomunikacija, Fredhajm je rekao da je doprinos ovog sektora bruto domaćem proizvodu zemlje u 2012. godini iznosio 5,52 odsto. Raširenost upotrebe mobilnih telefona je 126 odsto, a interneta 70 odsto.

Krajem 2012, Vlada je usvojila dvogodišnji Akcioni plan za 2013. i 2014. u kojem se detaljno objašnjava primena Strategije razvoja elektronskih komunikacija do 2020, čime je učinjen značajan korak napred.

Fredhajm je izdvojio nekoliko važnih tačaka u razvoju regulative u sektoru telekomunikacija koje se očekuju u narednom periodu.

"Tender za dodelu spektra očekuje se do kraja ove godine, a prenosivost broja u fiksnoj telefoniji u martu 2014. Nastavak procesa smanjenja birokratskih barijera trebalo bi dodatno da unapredi regulatorni okvir, dok se usvajanje dodatnih poreza u ovom sektoru ne očekuje“, zaključuje Fredhajm.

Krstić: Investicione konferencije potrebne Srbiji

Organizovanje investicionih konferencija, poput današnje u Londonu, jako je dobro i potrebno je da ih bude više, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić.

Kao učesnik Investicionog dana, Krstić je rekao Tanjugu da se takvi skupovi organizuju upravo sada, "jer smo upravo napravili zaokret u ekonomskoj, u finansijskoj politici, i mislim da je vrlo važno da to iskomuniciramo".

U Londonu je Srbija prvi put predstavljena kao moguća investiciona destinacija, a glavni grad Britanije izabran je, rekao je Krstić, jer je jedan od nekoliko centara tržišta kapitala i tokova novca uopšte.

London nije usamljen slučaj. Počelo se od Beograda, kaže Krstić, i podseća da je u London stigao direktno iz Abu Dabija. Već u sredu, u organizaciji Privredne komore Srbije, u Moskvi će biti održana investiciona konferencija.

"To je prosto deo komunikacije kako sa investitorima, tako i sa potencijalnim investitorima, i to je veoma bitno", dodao je on, i naveo da je danas u Londonu reakcija bila jaka dobra.

"Svi jedva čekaju da prosto uradimo ono što smo na neki način izbegavali i odlagali, bez nekog dobrog povoda, evo već ko zna koliko godina", zaključio je Krstić.

U Londonu je danas održan prvi "Investicioni dan Srbije", u organizaciji Britansko-srpske privredne komore, čiji je domaćin Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: