Vučić: Čipovi će spasiti Srbiju

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da će budući ugovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vezani za raketni sistem "alas", značiti mnogo za Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

21:15

Default images

On je rekao da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja.

"Planirano je da se nastave i razgovori o novim tehnologijama oko ulaganja o veliku fabriku čipova, što bi bila najveća investicija u Srbiji u poslednjih 35 godina. Možda bi to bilo spasonosno rešenje za Srbiju", rekao Vučić za RTS.

"Ako uspemo do leta da završimo pregovore i uđemo u fazu predugovaranja i ugovaranja, spas Srbije bi bio vidljiv", dodao je on.

Vučić, koji je sa šeikom Abdulahom bin Zajedom, ministrom spoljnih poslova i rođenim bratom prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda, potpisao više sporazuma, među kojima i o međudržavnoj saradnji, rekao je da je bin Zajed pokazao interesovanje i za raketni sistem "bumbar".

On očekuje da će se raketni sistem "bumbar" naći na tržištu Emirata, ali i širom sveta.

"Kada je došao šeik Mohamed, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali šta je video na štandu Srbije. Oni imaju najmoderniju armiju, ono što nema ni američka vojska, a i dalje su (UAE) zainteresovani za zajednička ulaganja sa nama i za kupovinu srpskog oružja", istakao je prvi potpredsednik Vlade.

"Pravili smo rakete i do sada, a tek ćemo sada da ih pravimo i to one najsavremenije, visokosofisticirane, na najvišem tehnološkom nivou uz nova ulaganja i u 'Krušik', a što se tiče vođenih glava i u 'Teleoptik' i 'Utvu'", naveo je Vučić.

Govoreći o kupovini poljoprivrednih kombinata u Srbiji, Vučić je rekao da su Emirati zainteresovani da ulažu u navodnjavanje i da povećaju prinose čak i do pet puta.

Šeik Mohamed je prvi put posetio štand "Jugoimporta", od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, naveo je Vučić, ističući da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja.

Sajmu u Abu Dabiju prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, među kojima je i "Jugoimport" SDPR.

Potpredsednik vlade Vučić i šeik Abdulah bin Zajed, potpisali su i Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajedničku izjavu o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime je završena dvodnevna poseta Vučića i srpske delegacije UAE.

Vučić je zahvalio partnerima iz UAE na podršci i cinjenici da Srbiju smatraju značajnim partnerom.

On je prisustvovao danas i otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX i sa šeikom Al Nahjan posetio štand "Jugoimport" SDPR iz Srbije.

"Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra.

Tokom posete je dogovoreno da emiratska državna kompanija "Earth" i srpski "Jugoimport" SDPR sutra potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: