Dačić ipak za aranžman sa MMF-om

Aktuelna vlada nije narušila odnose sa MMF-om, već prethodna i zato je potrebo ponovo uspostaviti odnos sa tom institucijom, kaže premijer Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

16:23

Default images

Dačić je u izjavi novinarima, posle razgovora sa članicama Američke privredne komore, istakao da MMF Srbiji nije bitan zbog para koje bi mogao da joj da, već da bi dao pozitivnu ocenu i referencu ekonomskom sistemu zemlje.

Iako je prethodno davao neke izjave da je protiv saradnje sa MMF-om Ivica Dačić ipak kaže da bi saradnja sa tom institucijom mogla da utiče na povećan broj investiotora i pozitivan odnos drugih finansijskih organizacija prema Srbiji.
On je podsetio da tokom mandata ove vlade u Srbiju nije ni dolazila Misija MMF-a, sa kojom bi se pregovaralo, već samo delegacija koja je analizirala najnoviju ekonomsku situaciju u Srbiji.
Premijer kaže i da je osnovni nacionalni cilj Srbije zaustavljanje propadanja ekonomije i da sve ostale ciljeve, uključujući i evropske integracije i sve unutrašnje reforme, nemoguće ostvarti bez stabilizovanja ekonomskih prilika.
Svi potezi vlade usmereni su na mere koje će zaustaviti pad ekonomije, rekao je premijer i ponovio da je prioritet vlade bitka za svako radno mesto.
"Trebalo bi nagraditi svakoga ko otvara novo radno mesto", poručio je Dačić.
Prema njegovim rečima, u cilju popravljanja ekonomskih prilika u Srbiji biće sprovedeno niz reformi. Dačić je ukazao da su ovogodišnji parametri veoma negativni - veliki budžetki deficit, problemu probijanja zakonom odredjenje granice zaduživanja, nestabilna valuta..
"Dinar je valuta koja je možda najviše oslabila u regionu, za četiri godine za 53 odsto, imamo problem sa platama , koje su govoto najmanje u reigonu - prosečna je 350 evra, cena kapitala najviša u regionu, a stopa nezaposlenosti medju navišim u Evropi oko 25 odsto", naveo je Dačić. Zato je jedini cilj vlade da se ti parametri promene, naglasio je premijer. Dačić je istakao da je cilj ove vlade da deficit u budžetu bude četiri odsto ili niži od toga, i naveo da će on ove godine iznositi nešto manje od sedam odsto.
U tom smislu, Dačić je podvukao da je vlada spremna da vodi politiku striktne konrtrole budžetskog deficita kroz racionalizaciju javne potrošnje uz povećanje poreskih prihoda i ponovio da se pred Srbiju ne postavlja dilema štednja ili potrošnja jer je i jedno i drugo neophodno.
Dačić je naglasio da je privlačenje stranih i domaćih investicija i stvaranje povoljnih uslova za investiranje takodje cilj od naionalnog značaja i pozvao sve investitore da prijave bilo kakave pritiske ili zahteve za davanje mita i korupciju.
"Niko nema pravo da se u ime Srbije tako ponaša i šteti nacinalnim i državnim intersima", naglasio je premijer.
On je medjutim investitorima iz SAD i evropskih zemalja poručio da novac nije obojen i da su u Srbiju dobrodošli investitori iz svih zemalja u svetu. "Nemojte se ljutiti na nas kada tražimo investicije iz Rusije i Kine i vi to radite, zašto bih ja manje voleo Kinu nego što je voli Nemačka", rekao je Dačić i naveo da je Nemačka nedavno sklopila polove u visini od 150 milijardi sa KInom. Dačić je dodao da niko ne treba da se ljuti zato što Kina ulaže u izgradnju termoelektrane u Srbiji.
"Dali su najbolju ponodu, dajte i vi pa ćete dobiti posao. Nemojte u ekonomiji da iz političih razloga tražite da dobijete posao", poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: