Kalanović: Siva ekonomija 40 odsto

Ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović kaže da je, prema podacima kojima raspolaže, "siva ekonomija" u Srbiji na nivou od oko 40 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

13:19

Default images

Verica Kalanović je ocenila da je najviše onih koji rade "na crno" u oblasti malih peduzeća i preduzetnika.

Kalanovićeva je najavila da će uskoro biti predstavljen novi zakonski predlog po kojem će zaplenom robe na 45 dana biti sankcionisani oni koji iz "sive ekonomije" ne pređu u legalne tokove do 2013. godine, a ukoliko to ne učine ni u roku od 45 dana roba će im biti trajno zaplenjena.

Govoreći o nivou "sive ekonomije" u Srbiji, na tribini "Siva ekonomija, socijalno-ekonomski problem u Srbiji", ona je rekla da neki pominju podatak o učešću većem od 50 odsto, ali da se ona sa time ne bi složila i da je prema podacima kojima raspolaže "siva ekonomija" na nivou od oko 40 odsto.

"U Šavajcarskoj je 'siva ekonomija' na nivou od oko 8,1 odsto, u SAD 6,7 odsto, a u zemljama u susedstvu na primer Sloveniji izmedju 20 i 22 odsto", navela je Kalanovićeva. Ona je istakla da je za suzbijanje te pojave neophodan set različitih mera - olakšanje poslovanja i oštrija kontrola.

Ministarka je rekla da nije sigurna da samo smanjenje poreza i doprinosa može da dovede do značajnog smanjenja "sive ekonomije" odnosno da do toga ne može dovesti jedna izolovna mera.

Kao primer navela je odluku o smanjenju poreza i doprinosa iz maja 2011. koja je trebalo da dovede do toga da se radnici iz "sive zone" prevedu u legalne tokove."Nekih rezultata jeste bilo, došli smo do cifre od 10.000 radnika", dodala je Kalanovićeva i dodala da i uprkos drastičnom smanjenju poreza i doprinosa nije bilo značajnog smanjenja sive ekonomije. Ona je izrazila očekivanje da će se nova vlada ozbiljnije pozabaviti reformom inspekcijskog sistema budući da postoj veliki broj inspekcija, a mali broj izvršilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: