Bristol uvodi sopstvenu valutu

U Britaniji građani sve više gube poverenje u banke pa je stoga grad Bristol najavio da će uvesti u upotrebu sopstvenu valutu, bristolsku funtu.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

12:47

Default images

Ta nova valuta, koju će moći da koriste samo kompanije u Bristolu koje se za to prijave, biće puštena u promet u septembru, a organizatori su zasuti zahtevima lokalnih firmi koje žele da se uključe u taj projekat, prenela je agencija AFP.

Ideja uvođenja bristolske funte je "oduševila ljude", u vreme dok Britaniju trese recesija, a ugled tamošnjih banaka je okrnjen skandalima, dok ministri otvoreno govore o mogućem kolapsu evrozone, čija Britanija nije članica, izjavio je jedan od organizatora, Kiran Mandi.

Stotine firmi su se prijavile za učešće u projektu, od čuvenog centra za umetnost "Arnolfinija" pa do lanca prodavnica delikatesne robe "Čandos", a uvođenje valute je moralo da bude pomereno sa maja na 19. septembar zbog velikog interesovanja.

Na novčanicama se nalaze simboli lokalnog ponosa, uključujući pisca religijskih tekstova Hanu Mur, kao i avion "konkord", koji je delimično proizveden u Bristolu.

Drugi britanski gradovi su takođe pokušavali da uvedu lokaknu valutu ali je Bristol, u kojem živi pola miliona ljudi, prvi veći grad koji to radi, pri čemu je njihov projekat veoma ambiciozan.

Organizatori navode da će firme plaćati lokalne poreze u bristolskim funtama, a tamošnja opština je ponudila svojim zaposlenima, kojih ima 17.000, da dobijaju deo plate u toj valuti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: