Dolazi nam najveća ruska banka

Najveća ruska banka Sber banka od septembra bi mogla da dođe u Srbiju i unese novi bankarski kapital, rekao je zamenik predsednika te banke, Sergej Gorkov

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

13:56

Default images

Ova banka je kupila filijale austrijske Folks banke, koja posluje i kod nas.

Sergej Gorkov kaže da su u toku proračuni oko najefikasnijeg načina kreditiranja privrede i građana.

Zamenik predsednika najveće ruske poslovne banke kaže da se njihov plan širenja na nova finansijska tržišta privodi kraju.

"Ne planiramo u skorije vreme kupovinu nove banke u Srbiji već se opredeljujemo za organski rast. Sada smo krenuli u javnu kampanju i već u septembru će krenuti program za Srbiju. Ako govorimo da je ruskih investicija u Srbiji nedovoljno onda kažemo da je to prošlost", kaže Gorkov.

Mađarska filijala Sber banke planira da ove godine izdvoji 200 miliona evra za kredite namenjene malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i projektima za energetsku efikasnost.

Deo tog novca može doći i u Srbiju, a iz ove ruske banke poručuju da se radi proračuni i da će ulazak ruskog kapitala zavisiti pre svega od potreba klijenata.

"Desetine eksperata rade na tome i od septembra će biti poznata i okvirna investiciona cifra. Ne želim da govorim o njoj unapred, jer je to stvar dogovora sa svakim klijentom ponaosob, ali prostora ima u svim oblastima od poljoprivrede i energetike, do finansijssog sektora i povoljnijih kredita za stanovništvo", ističe Sergej Gorkov. U Sber banci ističu da će oni biti most za privrednu saradnju između Srbije na jednoj i Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, a najavljuju i da će finansirati izvoz iz Srbije na rusko tržište.

Kao svoju referencu ističu i svoju raširenu bankarsku mrežu.

"Mi smo kupili mrežu Folks banke van Austrije i do kraja godine ona će promeniti naziv u Sber banku. Kada kupite neku banku preuzimte i rizike i sada preispitujemo i rizike, troškove i prihode u raznim zemljama, a imamo predstavništva ili banke u 21 zemlji", kaže zamenik predsednika Sber banke Sergej Gorkov.

Ruski bankari smatraju i da će prema validnim prognozama tržište istočne Evrope i Srbije u narednih 10 godina rasti zadovoljavajućim tempom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: