SSSS Tadiću: 500.000 radnika manje

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Srbije upozorili su predsednika Srbije Borisa Tadića da je od 2001. godine bez posla ostalo pola miliona radnika.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

10:43

Default images

Iako je sastanak predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića sa čelnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održan iza zatvorenih vrata pre dva dana, Danas saznaje da nije bilo reči o predstojećim izborima.

Sindikalci su predsednika upozorili na neodrživost aktuelnog ekonomskog i privrednog sistema, na rastuću armiju nezaposlenih i pad stope zaposlenosti, na pogubne posledice „kriminalne privatizacije“, kao i na ostale aktuelne društvene probleme u zemlji. „Zaista se nije razgovaralo o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima“ potvrdili su našem listu pojedini učesnici tog skupa, naglašavajući da su tokom tročasovnog razgovora „dominirale ekonomsko - privredne i teme koje se odnose na aktuelnu društvenu situaciju u zemlji“, mada je bilo reči i o situaciji na Kosovu kao i o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Sagovornici Danasa ističu da se sa Tadićem i njegovim najbližim partijskim saradnicima, Dušanom Petrovićem i Draganom Đilasom, ipak najviše razgovaralo o trenutnoj teškoj ekonomsko-privrednoj i društvenoj situaciji u Srbiji.

"Upozorili smo da je u Srbiji, od 2001. godine do sada, bez posla ostalo čak 500.000 radnika, da je privatizacija društvenih preduzeća bila kriminalna, i da su njene posledice katastrofalne, posebno u industriji, u metalskom kompleksu. Rekli smo da smatramo da je aktuelni ekonomsko-privredni sistem, zasnovan na sumnjivom kapitalu, neodrživ, te da mnogo toga mora da se menja", navode sagovornici.

Dodaju da se Tadić složio sa mnogim sindikalnim ocenama i istakao da bi izlaz iz teškoća trebalo tražiti u privlačenju inostranih investicija i približavanju i učlanjenju u Evropsku uniju. Na primedbu sindikalaca da se treba okrenuti i unutrašnjim resursima, lider DS je ocenio da su potencijali Srbije u poljoprivredi i elektroenergetskom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: