Lidl stiže u 20 gradova Srbije?

Nemački diskontni lanac Lidl trenutno u Srbiji ispituje dvadesetak lokacija odnosno gradova u kojima planira da otvori svoje objekte.

Izvor: B92, Blic

Petak, 21.10.2011.

02:43

Default images

Kako Blic saznaje, dva grada u kojima će sigurno biti izgrađeni supermarketi su Novi Sad i Valjevo u kome zasad ne postoji nijedan veći trgovinski objekat.

Upućeni tvrde da Lidl neće otvarati objekte sporadično jer poslovna politika te kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori ceo niz njihovih prodavnica. Inače, Lidl je poslovanje u Srbiji registrovao 22. decembra 2010. godine. Osnivač firme je Lidl Srbija supermarketi, a osnivački kapital je 20.000 evra.

Iz centrale Lidla u nemačkoj, Blicu je prošlog meseca potvrđeno da trenutno preispituju "okvirne uslove i šanse u nekoliko zemalja, između ostalog i u Srbiji".

Krajem maja ove godine spekulisalo se da će taj lanac poslovanje u Srbiji startovati iz Novog Sada , jer je, kako su tada pojedini mediji prenosili, Lidl bezecovao plac na Futoškom putu.

Tada se, takođe, pisalo da to neće biti njihov jedini objekat u ovom gradu. Međutim, tu informacija nikada nije zvanično potvrdio ni Lidl ni gradske vlasti u Novom Sadu.

Lidl posluje u regionu: Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj, a već nekoliko godina i u Hrvatskoj. Lidl će, sve su prilike, biti prvi lanac hard-diskonta koji dolazi u Srbiju. U našoj zemlji još uvek ne posluje nijedan diskontni lanac, a te su prodavnice prilično jeftinije od konkurencije.

U okruženju, inače, posluje nekoliko diskontnih lanaca. Recimo, osim Lidla, u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj prisutan je Kaufland, u Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj posluje nemački Aldi...

Dolazak u Srbiju najavljivao je prošle godine Karfur, francuski trgovinski lanac i jedan od najvećih lanaca na svetu. Na tržište Srbije i zemalja regiona trebalo je da uđe u partnerstvu sa grčkom kompanijom Marinopulos. Zajednička firma trebalo je da otvori hipermarkete i supermarkete u Albaniji, Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, ali od toga, do sada, ništa nije bilo.
Najveći trgovinski lanac u Srbiji trenutno je Maksi belgijske grupe Delez, koja ga je kupila za 932,5 miliona evra. U ovim trenucima, inače, hrvatski Agrokor koji u Srbiji drži lanac Idea pokupava da kupi Merkator koji takođe posluje u Srbiji.

Prema rečima ekonomiste Miroslava Zdravkovića, zajedničkim nastupom na tržištu Srbije Agrokora i Merkatora dobili bismo snažan duopol - u kome Delez ima jednu trećinu, drugu bi stekla ova dva trgovinska lanca, a treću bi gledali da potisnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: