Milione podeliti mesnim zajednicama

Najmanje pet odsto budžeta Beograda, što je oko četiri milijarde dinara, trebalo bi usmeriti ka mesnim zajednicama, rekao je lider URS Mlađan Dinkić.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 21.08.2011.

16:17

Default images

Novac od poreza na zarade zaposlenih u prestonici, koji je Beograd dobio usvajanjem Zakona o finansiranju lokaln samouprave bi trebalo podeliti srazmerno broju stanovnika, kako bi sami građani mogli da odluče na šta taj novac treba potrošiti, rekao je Dinkić.

"Bolje je da taj novac ode Dorćolu, Lionu, Bloku 70, Sremčici, Batajnici, Čuburi, Banovom brdu, nego opštinama, koje su glomazne i pitanje je na šta bi taj novac potrošile", rekao je Dinkić i dodao da Beograd trenutno ima 280 mesnih zajednica koje ne funkcionišu, jer nemaju sredstva. Mesne zajednice bi, prema predlogu URS, trebalo da budu preimenovane u "kvartove", čiji bi stanovnici birali svog predsednika na direktnim mesnim izborima, dodao je Dinkić, ističući da direktno izabrani predsednici ne bi dobijali novac za svoj rad, već bi "posao obavljali jer vole kraj u kome žive".

"Bolje 280 predsednika koji vole svoj kvart, nego jedan koga će biti briga što je Mirjevo čitav dan bez struje", naveo je Dinkić.

On je posetio da URS predlaže da se decentralizacijom podele najveće beogradske opštine, u kojima živi više od 150.000 stanovnika, čime bi ukupan broj opština u Beogradu bio uvećan.

Beograd bi tako dobio "Dunavski venac" izdvojen iz Palilule, "Posavski venac" kao deo Čukarice, "Avalski venac" od podavalskih sela na Voždovcu, dok bi Batajnica i Kaluđerica postale samostalne opštine, a Novi Beograd bi bio podeljen na dva dela, naveo je lider URS.

Isti princip, nakon Beograda, trebalo bi primeniti i u svim drugim gradovima i opštinama u Srbiji, smatra Dinkić.

On je najavio da će Ujedninjeni regioni Srbije (URS) u septembru početi da prikupljaju potpise građana za podršku predlogu te stranke za decentralizaciju Beograda i izmenu Statuta grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: