Korpa se svela na hleb i mleko

Pad kupovne moći je sve osetniji. Se više potrošača u korpu stavlja samo najosnovnije namirnice, dok se ostalo u većini slučajeva smatra luksuzom.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

10:20

Default images

Najčešće kupujem mleko, brašno, ulje, šećer, jaja, povrće i nešto voća. Meso i suhomesnate proizvode skoro da smo izbacili iz upotrebe jer za njih nemam para, dok kućnu hemiju i sredstva za ličnu higijenu uzimam u većim pakovanjima. Sokove i slatkiše, kao i alkoholna pića kupujem samo kada nam se najave gosti, priča Anica D., domaćica iz Pančeva.

Anica živi sa suprugom i ćerkom, i kaže da muku muči kako da pregrmi od prvog do prvog. Njihova mesečna primanja su svega 35.000 dinara, pa kada poplaćaju račune za struju, vodu i telefon, za hranu im jedva pretekne.

Poslednja istraživanja koja je sprovela agencija za marketinška istraživanja „Gfk“ pokazuju da u odnosu na lane srpski potrošači danas za 23 odsto manje kupuju slatkiše, sokove i sredstava za ličnu higijenu, dok je prodaja alkoholnih pića manja za 11 odsto. U padu je i prodaja tehnike i tekstila, i to za oko 20 odsto. Prodaja cigareta, voća i povrća je na prošlogodišnjem nivou, dok se beleži rast tražnje osnovnih životnih namirnica, ali i proizvoda trgovačkih privatnih robnih marki.

Slične podatke iznose i trgovci. Milena Radulović, direktor marketinga trgovinskih lanaca „SOS market“ i „Jabuka“, kaže da potrošači bukvalno gledaju svaki dinar, pa prosečan račun po kupcu tokom radnih dana u ovim radnjama danas iznosi oko 500 dinara, dok su ranije iznosili i više od 1.000 dinara po potrošaču.

"Ljudi najčešće uzimaju samo hleb i mleko, dok se od ostalih stvari kupuju jaja, pavlaka, jogurt, majonez i, tu i tamo, džem i ajvar. Od mesnih prerađevina kupuju najjeftinije salame, viršle i paštete, a od mesa uglavnom piletinu. Od povrća je najtraženiji krompir, a od voća jabuke. Prodaja vode je drastično pala, od sokova se traže najjeftiniji, a tako je i sa konditorima", kaže Radulovićeva i dodaje da od kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu ide sve, s tim što se umesto šampona u pakovanju od 250 i 300 mililitara sada traže litarska pakovanja jer se više isplate.

Kupovna moć građana pašće za još osam odsto

Ekonomisti predviđaju da će zbog pada dinara i rasta cena goriva, struje, telefonske pretplate, usluga, kupovna moć građana u 2010. godini pasti za još osam odsto.

"Država se sada pogrešno trudi da sa subvencionisanim kreditima spase priču i podstakne potrošnju. Ali prostora za dalje zaduživanje nema, i to nam realno ne može pomoći" zaključuje Aleksandar Stevanović, ekonomista iz Centra za slobodno tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: