Bahatim vozačima dolazi kraj: Počelo montiranje kamera na auto-putu

Tokom prošle godine čak 6.154 vozača nisu platila putarinu na koridorima.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

09:24

Bahatim vozačima dolazi kraj: Počelo montiranje kamera na auto-putu
FOTO: Depositphotos, rasica

Šteta zbog izbegavanja drumarine i uništavanja zaštitne ograde je procenjena na oko 500.000 evra.

Javno preduzeće Putevi Srbije juče je počelo sa postavljanjem 56 kamera duž auto-puta Beograd-Niš, koje bi od 15. oktobra, osim snimanja brzine kretanja automobila, trebalo da skeniraju i bahate šofere koji na razne načine pokušavaju da saobraćajnice prvog reda koriste besplatno.

Najčešći modeli za beg koje koriste je nepropisna vožnja iza automobila koji je uredno platio putarinu i beg kroz "divlje izlaze" razgrađivanjem zaštitne elastične ograde. Vozači teretnih vozila zamenom magnetnih kartica sa kolegama skraćuju pređene relacije i na taj način manje plaćaju putarinu.

Jedan od modela prevare je i zaobilaženja naplatnih stanica vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu u otvorenom sistemu naplate putarine.

"Nesavesni vozači, osim što pričinjavaju materijalnu štetu, ugrožavaju bezbdnost učesnika u soabraćaju na auto-putu", ističu u Putevima Srbije za Večernje Novosti.

Oni navode da je jedan od ciljeva koji žele da postignu postavljanjem video-nadzora na deonici auto-puta od Beograda do Niša registrovanje svih vozila koja se uključe u sistem naplate putarine, a ne pojave se na izlaznoj naplatnoj stanici.

Kamere će beležiti ovakve situacije i podaci će se slivati u centralizovani sistem, odakle će se dalje njima upravljati u skladu sa procedurama. Među onima koji beže je najviše vozača putničkih vozila, Zloupotrebom zamene kartice i begom na divljim izlazima najviše se služe vozači teretnjaka i šlep službi, sami tim što je putarina za njih skuplja, pa je i ušteda veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: