Preskočili Rusiju: Preko pola planete u Ukrajinu stigli prvi bareli "crnog zlata"

Izvoz nafte iz SAD prokrčio je put do Evrope, a čak je i Ukrajina postala potrošač američkih barela, prenosi agencija Rojters.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

17:37

Preskočili Rusiju: Preko pola planete u Ukrajinu stigli prvi bareli
Foto: Depositphotos, JEGAS_RA, 47692503

Naime, u Ukrajinu su ovog meseca prvi put u istoriji stigli bareli "crnog zlata" iz SAD-a, prema podacima kompanije Refinitiv Eikon koja prati lučki promet, prenosi agencija Rojters.

Tanker "Vizdom venčur" je 6. jula iskrcao 80.000 tona "baken" sirove nafte u Odesi namenjenih rafineriji Kremenčug, saopštio je lučki operater.

Tu naftu je ukrajinskoj kompaniji Ukrtatnafti prodao Britiš Petroleum, tvrde neimenovani izvori, i dodaju da će Ukrtatnafta dobiti još jednu sličnu količinu sirove nafte iz SAD-a oko 24. jula, a da će se dodatna kupovina verovatno realizovati u avgustu.

Britanska agencija Rojters navodi da su isporuke američke nafte u Evropu konstantno rasle od maja i da isnose više od 2,5 miliona tona mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: