Sud odlučio: Monsanto kriv za kancer potrošača, kazna dve milijarde dolara

Porota je donela 2,055 milijardi dolara vrednu presudu u korist bračnog para koji tvrdi da su dobili kancer zbog izlaganja Monsantovom herbicidu, preneo je CNN.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

09:16

Sud odlučio: Monsanto kriv za kancer potrošača, kazna dve milijarde dolara
Foto: Epa/STEFFEN SCHMIDT

Presuda suda u Ouklandu podrazumeva 55 miliona dolara odštete bračnom paru i kaznu od dve milijarde dolara za Monsanto, saopštili su tužioci.

Ova presuda usledila je nakon nekoliko slučajeva koje je kompanija izgubila na sudu zbog tog herbicida. Pred federalnim i državnim sudovima čeka ih još hiljade sličnih tužbi.

Bajer, vlasnik Monsanta, insistira na tome da je glifosat – aktivna materija Raundapa – bezbedan za ljude.

Bajer je razočaran odlukom suda i žaliće se na presudu u ovom slučaju, saopšteno je iz kompanije.

Sedamdesetogodišnji tužitelji, Alva i Alberta Piliod iz Livermora, koristili su taj herbicid na svom imanju duže od tri decenije, a dijagnostikovan im je kancer istog tipa, ne-Hodžkinov limfom, u razmaku od četiri godine, kako kažu njihovi zastupnici na sudu.

Raundap je najkorišćeniji herbicid u SAD, prema podacima Nacionalnog centra za infomacije o pesticidima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: