Počelo rasklapanje mosta: Umesto 4 godine, odslužio punoletstvo

U Novom Sadu je počelo rasklapanje mosta "Boško Perošević", montažno-demontažnog mosta koji je služio više od 18 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2018.

13:20

Počelo rasklapanje mosta: Umesto 4 godine, odslužio punoletstvo
Foto: Thinkstock

Radnici su skinuli prvi deo konstrukcije mosta sa novosadske strane i krenuli sa njegovim rasklapanjem. Pokrajinska vlada je u 2018. godini izdvojila oko 790 miliona dinara za finalne radove na novom železničko-drumskom mostu i za uklanjanje starog mosta, piše 021.rs.

Prema ranijim pisanjima, rasklopljeni delovi mosta "Boško Perošević" biće smešteni na prostoru ranžirne stanice, po zahtevu "Infrastrukture železnice Srbije".

Demontaža ovog mosta bila je u sklopu ugovora o izgradnji novog stalnog železničko-drumskog mosta, ali je ona do sada bila uslovljena izgradnjom dela pristupnih saobraćajnica.

Prvobitnim planom most, koji je maja 2000. godine otvorio tadašnji predsednik Slobodan Milošević, trebalo je da bude u upotrebi samo četiri godine. Međutim, on je građane služio 18 godina, a o njegove stubove su tokom tog perioda nekoliko puta udarali brodovi koji su plovili Dunavom.

Nakon što je "Žeželjev most" u potpunosti srušen, kao posledica NATO bombardovanja Jugoslavije, od strateškog značaja za državu bilo je da se što pre uspostavi železnička veza preko Dunava, odnosno da se spoje bačka i sremska strana grada.

Podsetimo da je izgradnja novog železničko-drumskog mosta, nakon brojnih odlaganja i mnogobrojnih obećanja, trajala šest i po godina. Iako je most otvoren za saobraćaj, svi radovi za funkcionisanje u punom kapacitetu nisu završeni, jer tek treba da se dovrše pristupne saobraćajnice, a montažno-demontažni most bio je jedna od prepreka da se to učini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: