"Od 14 zemalja, samo Srbija nije rešila CHF; dug i 3x veći"

Od 14 zemalja koje su imale kredite indeksirane u švajcarskim francima, 13 je taj problem rešilo, samo Srbija nije, izjavio je advokat Slaven Bilčar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

14:50

Foto: Thinkstock

Bilčar je za Prvu TV kazao da je u tim zemljama problem kredita indeksiranih u švajcarskim francima uglavnom rešen sudskim putem.

Bilčar je naveo primer po kojem je onaj ko je 2008. godine uzeo kredit indeksiran u švajcarskim francima u iznosu od 10 miliona dinara do današnjeg dana vratio 12 miliona dinara, a duguje još 18 miliona dinara.

“To je neverovatno, da im rastu rate ali im raste i glavnica”, naveo je Bličar.

Prema njegovim rečima, Bilčar kaže da očekuje da i Srbija taj problem reši jer su to već sve zemlje u region i Evropi donele na vrhovnim sudskim isntancama.

“Nema razloga da Srbija ne donese, potpuno identični propisi i to ne samo sudski nego i potrošački propisi koji se moraju pratiti po EU standarima, mi moramo da primenimo EU Direktivu 93/13 primenimo u Srbiji”, kaže on.

Bilčar kaže da je kreditima u švajcarskim francima u Srbiji obuhvaćeno 100.000 stanovnika Srbije jer je procena da ima između 37 i 39 hiljada takvih zajmova.

On je pozvao sve njih da tuže banke za ništavost ugovora i naveo da će od 6. juna radikalizovati pritisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: