"Grešku smo napravili davno - nećemo hidrocentrale"

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je u Pirotu da je protiv izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2018.

14:52

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

"Greška je napravljena jako davno, onda kada je dozvoljeno da se u zaštićenim područjima grade mini-hidrocentrale. Ne postoji mini-hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu. To je stav Ministarstva i moj lični stav i to će tako biti", rekao je Trivan u javnoj raspravi o nacrtu Zakona o klimatskim promenama.

Trivan je rekao da "moramo da se bavimo suštinom: Da li nešto hoćemo da narušimo ili ne" .

"Lokalna samouprava će biti između interesa onih koji to hoće da grade, civilnog sektora i ministarstva. Imate nesaglasje između lokalnog prostornog plana i plana na nivou Republike. Time ćemo se pozabaviti i dovesti u red", izjavio je on.

Trivan je ocenio da je budući zakon o klimatskim promenama jedan od najvažnijih koje će Vlada predložiti Skupštini jer život u Srbiji zavisi od primene tog zakona.

"Želimo da čujemo šta kaže lokalna samouprava, privreda, civilno društvo, predstavnici medija", rekao je Trivan i dodao da je "Pirot važan centar u Srbiji i važno prirodno dobro se nalazi na njegovoj teritoriji".

Gradonačelnik Vladan Vasić je kazao da se u Prostornom planu za Staru planinu pominje izgradnja mini-hidrocentrala, a da od mišljenja nadležnih zavisi i da li će biti izgrađene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: