Automobili

Ponedeljak, 20.02.2023.

11:11

"Zabrana proizvodnje benzinaca i dizelaša u EU je poklon kineskoj auto-industriji"

Svima nam je stalo do vode, kvaliteta vazduha i čistije životne sredine, ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada preduzeća.

Izvor:

Foto: xujun/Shutterstock

Kao što je poznato, od 2035. automobili na benzin i dizel, pa čak i hibridi, odnosno plug-in hibridi, više se neće prodavati u Evropskoj uniji. Mnogi to pozdravljaju, a ima i onih koji to vide kao promašen potez, koji bi mogao da naškodi evropskoj industriji.

Italija je, na primer, pojačala svoje negodovanje, a ministar saobraćaja, Mateo Salvini, nazvao je prelazak na električna vozila samoubistvom i poklonom kineskoj automobilskoj industriji.

Jasno je zašto tako razmišlja. Kineska auto-industrija je ogroman deo svojih kapaciteta prebacila na proizvodnju električnih vozila, koja su konkurentnija od evropskih, odnosno i do 10.000 evra jeftinija, ako se uporede modeli u istim klasama.

Čak se i veliki evropski proizvođači bore da prodaju električne automobile u Kini jer je lokalna konkurencija prejaka.

"Svima nam je stalo do vode, kvaliteta vazduha i čistije životne sredine, ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada preduzeća. Ideološki fundamentalizam elektrifikacije je samoubistvo i poklon Kini", rekao je Salvini, koji predvodi desničarsku stranku Lega Nord (Severna liga, Liga za sever).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: