Aston Martin: Ručni menjač odlazi u istoriju?

Društvene mreže ljubitelja automobila su prepune heštegova #spasimomanuelni, ali većina njih, koji kupuju sportske automobile odlučuju se za verzije s automatskim menjačem

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

09:30

Aston Martin: Ručni menjač odlazi u istoriju?
Foto: B92/NÆ

. Izveštaji ukazuju na padanje stope korišćenja 'tri pedale' u poslednjim godinama, zbog čega proizvođači automobila proizvode više automatskih verzija u odnosu na manuelne.

Naravno, postoje izuzeci, i čini se da je gotovo uvek reč o Porscheu. Proizvođač sportskih automobila iz Štutgarta je nedavno izjavio da se čak 70 posto kupaca njihovog 911 GT3 u Sjedinjenim Američkim Državama odlučuje za manuelni menjač. Aston Martin se do sada trudio #spasimanuelni, ali izgleda da su mu u britanskoj fabrici superautomobila dani odbrojani, s obzirom na nedavnu izjavu direktora kompanije, piše Jutarnji.hr.

Naime, to je otkriveno prilikom intervjua s novinarima, nakon što je izvršni direktor Aston Martina Tobias Moers za CarSales izjavio da će redizajn V8 Vantagea AMR biti dostupan samo s automatskim menjačem. Ni Vanquish neće dobiti papučicu za kvačilo, iako je superautomobil prvobitno najavljen s manuelnim menjačem.

Bivši direktor Andy Palmer je pre nešto više od pet godina spomenuo da će 'Aston Martin biti poslednji svetski proizvođač automobila koji će nuditi sportske automobile s ručnim menjačem'. Pa, vremena i pozicije direktora se menjaju, zato izgleda da će Porsche biti poslednje utočište za ljubitelje ručnih menjača.

Zašto je došlo do nagle promene u Aston Martinu? Tobias Moers objašnjava da 'ljudi moraju shvatiti da se sportski automobili brzo menjaju. S obzirom na to da proizvođači u svoje automobile stavljaju sve više snage i baterije, razumljivo je zašto je manuelni menjač sve manje izvodljiv'. Ima tu istine, s obzirom na to da je potražnja za ručnim menjačima naglo pala, bar u vrhunskim sportskim automobilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: