Kada će se električni automobili cenom izjednačiti sa benzincima i dizelašima?

Proizvođači automobila masovno prelaze na električne i hibridne modele kako bi prosečne emisije voznog parka stavili ispod granice

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

11:00

Kada će se električni automobili cenom izjednačiti sa benzincima i dizelašima?
Foto: B92/NÆ

Električni automobili biće jeftiniji u salonima, odnosno na izlasku s proizvodne trake, od vozila na fosilna goriva u Evropi u roku od šest godina, a mogli bi da zauzmu punih 100 posto tržišta do 2035. godine, piše Revija HAK.

Proizvođači automobila masovno prelaze na električne i hibridne modele kako bi prosečne emisije voznog parka stavili ispod granice od 95 g/km CO2 u Evropskoj uniji, ili će se suočiti s velikim kaznama. Studija Bloomberg New Energy Finance je otkrila da će električne limuzine i SUV-ovi imati istu cenu izrade kao i vozila s SUS motorima od 2026. godine dok će mali automobili to dostići do 2027. godine, navodi se u studiji koju je naručila Evropska organizacija za transport i okolinu (Transport and Environment), nevladino udruženje koje je blisko institucijama Evropske unije.

– Električna vozila biće stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina – izjavila je Julia Poliscanova, viša direktorka za vozila i e-mobilnost u Evropskoj federaciji za transport i okolinu. Pad cene baterija i upotreba proizvodnih linija posvećenih proizvodnji električnih vozila će ih pojeftiniti u proseku čak i pre subvencija, navodi se u studiji. Očekuje se da će se električna limuzina, koja je koštala gotovo 40.000 evra pre oporezivanja 2020. godine, prodavati po istoj ceni kao model s benzinskim ili dizelskim motorom, koji je koštao oko 20.000 evra do 2026. godine, pokazalo je istraživanje.

Električni automobili predstavljaće 50 posto prodaje novih vozila do 2030. i 85 posto do 2035. ako politike ostanu iste, a mogli bi da dostignu i 100 posto do 2035. godine ako zakonodavci povećaju ciljeve za CO2 u vozilima i pojačaju druge politike za podsticanje tržišta, poput bržeg uvođenja stanica za punjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: