Tvrđava na točkovima: Audi A8 L Security FOTO

Audi je predstavio u Rusiji svoju novu blindiranu perjanicu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2020.

15:30

Tvrđava na točkovima: Audi A8 L Security FOTO
Foto: Audi promo

Audi A8 L Security je limuzina namenjena državnicima, političarima, ali i određenim poslovnim ljudima i VIP ličnostima kojima je potreban ovaj vid zaštite.

Reč je o blindiranoj varijanti Audijeve produžene luksuzne limuzine A8, a putnici koji se voze u ovom automobilu mogu da računaju na zaštitu od vatrenog oružja klase VR9, dok stakla zadovoljavaju bezbednosne standarde klase 10.
Foto: Audi promo
Vozilo mase 3.875 kg nije tako teško samo zbog specijalne zaštite na karoseriji, već i zbog dodatne opreme.

Među sadržajima kojima je ovaj Audi opremljen je i automatski sistem za gašenje požara. Ovaj sistem je projektovan tako da ugasi vatru u slučaju da se pojavi ispod poda vozila, u odeljku ispod blatobrana - oko točkova, ispod haube ili u području gde je smešten rezervoar sa gorivom.

Tu je i nezavisni komunikacioni sistem, zajedno sa posebnim napajanjem, koji je smešten u blindiranom odeljku prtljažnika.
Foto: Audi promo
Audi navodi da se modifikacija modela A8 L u Security vozilo odvija u posebnim radionicama ovog proizvođača, a da bi se vozilo potpuno preuredilo u blindiranu limuzinu potrebno je 400 radnih sati.

Kao rezultat, dobijen je luksuzni automobil otporan na metke iz snajpera, eksploziju ručne bombe i automatsku puščanu vatru.

Zahvaljujući specijalnim "run-flat" pneumaticima, ovaj Audi je u stanju da i sa "probušenim" gumama pređe 80 km, krećući se brzinom do 80 km/h.
Foto: Audi promo
Ukoliko je usled napada na štićenu ličnost došlo do blokiranja vrata, vozilo je opremljeno malim eksplozivnim punjenjima u šarkama koje se aktiviraju iznutra kako bi se putnicima omogućio izlazak iz automobila.

Osim toga, u slučaju napada hemijskim agensima, automatski se aktivira sistem za sprečevanje prodora spoljašnjeg vazduha u kabinu.
Foto: Audi promo
Iako ovaj model zvanično nosi oznaku A8, ispod haube se nalazi motor iz snažnijag Audija S8. To znači da vozilo dobija pogon od moćnog 4.0 litarskog twin-turbo V8 motora koji proizvodi čak 571 ks (420 kW) i razvija 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Blindirani Audi A8 L od 0 do stotke ubrzava za 6,3 sekunde, što je za 2,5 s lošije vreme od regularnog S8, dok je maksimalna brzina automobila elektronski limitirana na 210 km/h.
Foto: Audi promo
Početna cena Audija A8 L Security iznosi 750.000 dolara, a nemački proizvođač navodi da će vozilo (u zavisnosti od željenih doplatnih opcija) biti isporučeno 3-6 meseci nakon izvršene narudžbine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: