MUP: Stop za neodgovorne vozače u blizini škola

Policija se neće zaustaviti samo na apelima i upozorenjima vozačima da budu pažljivi i uspore u zonama škola. Kako je najavio Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, povodom početka školske godine tokom septembra sprovodiće se pojačana kontrola saobraćaja u blizini svih škola.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

12:01

Default images

Stefanović je poručio da će se više nego do sada obratiti pažnja na bezbednost u saobraćaju, naročito kada je reč o zaštiti najmlađih.

On je prilikom promovisanja novog Pravilnika o bezbednosti dece, koji daje ovlašćenja školama da urede saobraćaj oko njih, precizirao da će se u narednih mesec dana postaviti radari za merenje brzine vozila, kao i da će policajci kontrolisati pešačke prelaze ali i sve druge elemente iz bezbednosti saobraćaja u blizini škola.

"Pored edukacije o saobraćaju koja se sprovodi u školama, želimo da kroz pojačanu kontrolu pokažemo da nećemo tolerisati bahate vozače i divljačku vožnju", rekao je Stefanović.

Novi pravilnik, koji stupa na snagu 3. septembra i koji je donet po ugledu na mnoge evropske zemlje predviđa da direktori škola mogu da se obrate direktno policijskim upravama, ali i omogućava roditeljima da učestvuju u povećanju bezbednosti dece.

"Mislimo da je ovo veoma važna akcija. Hoćemo da postignemo da ni jedno dete ne strada i zato apelujem na vozače da uspore zbog bezbednosti svih učesnika", istakao je Stefanović.

Podsećamo, brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h smatra se "opraštajućom brzinom" za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu u trenutku kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne udar u dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

Za prekoračenje brzine u zoni škole predviđena kazna i do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: