Da li biste da autopilot udari pešaka ili drugi auto?

Skoro trećina vozača spremna je da u budućnosti u potpunosti prepusti kontrolu svog automobila računaru, ali ne i kada bi taj "samovozeći" automobil trebalo da vozi dete u školu.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

11:54

Default images

Prva anketa sajta insurance.com ovog tipa sprovedena je među 2.000 vozača, a 32 odsto ispitanih je odgovorilo da skoro nikada ne bi uzimali volan u ruke kada bi imali na raspolaganju automobil koji sam upravlja.

Više od polovine ispitanih (53%) bi razmotrilo samovozeće modele kakvi bi mogli uskoro da stignu iz kuhinje IT giganta Googlea, a 22 odsto bi se "vrlo verovatno" i odlučilo za kupovinu.

Ipak, četvrtina vozača kaže da nikada ne bi kupilo takav automobil, iako neke studije navode da bi to značajno unapredilo bezbednost na putevima.

Anketa je uzela u obzir i mogućnost udesa, a na pitanje "kako biste programirali automobil u slučaju udesa: da udari (čeono) drugi automobil ili pešaka", 79 odsto ispitanih se opredelilo za opciju čeonog sudara.

Takođe, 76,2 odsto nikada ne bi prepustilo automobilu vožnju deteta u školu, a većina (72,7%) smatra i da do 2040. godine neće biti više automobila kakve danas poznajemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: