FIAT 500L Trekking

FIAT će na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi predstaviti poluterensku Trekking verziju modela 500L. Osim po kozmetičkim detaljima, FIAT 500L Trekking razlikovaće se od standardne verzije i po dodatnom "Traction +" sistemu koji će poboljšati vozne karakteristike automobila izvan asfaltnih puteva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

12:27

Default images

Nakon prikazivanja na Sajmu automobila u Los Anđelesu, krajem novembra 2012, FIAT 500L Trekking po prvi put će moći da vidi i publika u Evropi. Već na prvi pogled, Trekking verzija otkriva drugačiji karakter u odnosu na klasični FIAT 500L.

Posebno dizajnirani branici imaju i dodatne zaštitne panele, a od fizičkih oštećenja zaštićeni su i ostali delovi karoserije koji se nalaze najbliže točkovima i tlu. Na taj način, čitav donji deo karoserije (branici, lukovi oko točkova, pragovi...) obrubljeni su zaštitnom crnom plastikom.

Kao standardni deo opreme, Trekking verzija ima i specijalne 17 inčne alu felne i M+S pneumatike radi boljeg prijanjanja na različitim putnim podlogama i u svim vremenskim uslovima.
FIAT 500L Trekking proizvodiće se u sedam različitih boja karoserije. Kupcima će biti dostupne bela, metalik tamno siva, crna, boja peska, tamno crvena, metalik tamno zelena i nova nijansa žute, koja je ekskluzivno pripremljena za ovaj model.

Pored toga, kao kontrast, u ponudi je bela ili crna boja krova.

Unutrašnjost modela Trekking takođe će se razlikovati od standardnog 500L zahvaljujući novim materijalima i njihovim dezenima. Sedišta će biti presvučena novim unapređenim tekstilom u kombinaciji sa umecima od ekološke kože.

Na raspolaganju su dve nijanse enterijera - tamno siva sa detaljima u braon boji i crna sa belim detaljima. U FIAT-u kažu da je prva kreirana za one koji preferiraju vožnju po različitim podlogama, dok je druga namenjena kupcima koji se više kreću u urbanom okruženju.
FIAT 500L Trekking opremljen je posebnim "Traction +" sistemom kontrole proklizavanja. U italijanskoj kompaniji tvrde da je sistem naročito pogodan za automobile poput ovog, koji ne zahtevaju specijalne off-road mogućnosti, a i znatno je jeftiniji od klasičnog 4x4 pogona.

"Traction +" pomoću specijalnog algoritma kontroliše i upravlja kočionim sistemom i simulira diferencijal sa zaključavanjem. Sistem se uključuje pomoću dugmeta na kontrolnoj tabli, a koristi se pri brzinama manjim od 30 km/h.

Kada je aktiviran, on prepozanje ako neki od pogonskih točkova ne prijanja dovoljno na podlogu, odnosno ako počne da proklizava. Sistem tada zaustavlja problematični točak, a čitav pogon prenosi na točak koji ima dobar kontakt sa putem.

FIAT 500L Trekking biće oprmljen i "City brake control" aktivnim bezbednosnim sistemom, koji detektuje vozilo ili prepreku ispred automobila i automatski koči, ukoliko vozač ne uspe da blagovremeno interveniše kako bi izbegao sudar.
U zavisnosti od tržišta, FIAT 500L Trekking biće dostupan sa dva benzinska i dva dizel motora. Pored postojećeg 1.4 litarskog benzinskog agregata sa 95 ks, na raspolaganju je i novi 0.9 litarski TwinAir turbo-benzinac sa 105 ks.

Dizel opcije sastoje se od 1.3 litarskog MultiJet II motora sa 85 ks i 1.6 litarske MultiJet II varijante sa 105 ks. FIAT posebno ističe snažniju dizel verziju pomoću koje će 500L Trekking biti u stanju da od 0 do 100 km/h stigne za 11,3 s, uz maksimalnu brzinu od 181 km/h.

Uz sve to, kako kažu u italijanskom proizvođaču, automobil ima prosečnu potrošnju u kombinovanom režimu od 4,5 l/100 km, dok CO2 emisija iznosi 117 g/km.

FIAT 500L Trekking imaće evropsku premijeru na auto-salonu u Ženevi, početkom marta, a u prodajnim salonima naći će se tokom juna 2013. godine, kada će biti poznata i njegova cena.

Pročitajte o produženoj verziji modela 500L sa sedam sedšita.

Pročitajte o modelu 500L za tržište SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: