Preminuo legendarni Pininfarina

Čuveni italijanski dizajner koji je zaslužan za izgled mnogih Ferarrijevih modela, ali i brojnih automobila drugih proizvođača, preminuo je u utorak 3. jula u 85. godini.

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2012.

14:44

Default images

Serđo Pininfarina (Sergio Pininfarina) rođen je 1926. godine u Torinu, a njegovu profesionalnu karijeru obeležila je saradnja sa vrhunskim tvorcima automobila.

Dizajnirao je, pored ostalog, modele Ferarri Daytona Spider, Ferrari Testarossa, FIAT 124 Sport Spider, FIAT Dino Spider i Maserati GranTurismo.
Ferrari Daytona Spider
Dizajnu automobila posvetio se pošto je diplomirao mašinstvo, a ubrzo se uključio u sve aspekte auto-industrije, od dizajna, do inženjeringa i proizvodnje.

Odlučan da promeni uobičajeno viđenje automobila kao običnog prevoznog sredstva, svetsku slavu stekao je kreiranjem italijanskih sportskih automobila, a pre svega Ferrarija – od modela 410 SA i 375 MM Berlinetta Speciale, pa do Ferarrija F40 i Enzo.
Ferrari F40
Svoje dizajnersko umeće primenjivao je i na manje egzotične automobilske marke kao što su Peugeot ili Mitsubishi.

Bio je veliki ljubitelj naprednih tehnologija i među prvima je podržao smanjenje emisija štetnih gasova i napore za smanjenje potrošnje goriva.
Serðo Pininfarina pored Ferrarija Testarossa
Tokom karijere primio je na desetine nagrada i priznanja za svoj rad, a 2005. proglašen je za doživotnog senatora u Italiji.

Izvor: B92, Tanjug

U Galeriji možete pogledati fotografije nekih od automobila koje je dizajnirao Pininfarina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: