Ponovo propala: Staru nemačku auto-marku nakratko su oživeli Kinezi

Nekada poznato ime nemačke auto-industrije vraćeno je na scenu 2016. godine, ali je uspeh izostao.

Izvor:

Sreda, 07.12.2022.

09:07

Ponovo propala: Staru nemačku auto-marku nakratko su oživeli Kinezi
Foto: Borgward promo

Još sredinom prošlog veka, Borgward je bio jedan od jačih nemačkih proizvođača automobila, ali je spletom nesrećnih okolnosti, uključujući i neke nerazjašnjene događaje, nestao početkom šezdesetih godina 20. veka.

Nakon smrti osnivača kompanije, Karla Borgvarda, kompanija je otišla u zaborav, sve dok Borgvardov unuk Kristijan Borgvard nije pokušao da je oživi.

Uspeo mu je u tome nakon što se udružio sa kineskim Fotonom, a posle 56 godina čekanja ponudili su čak i svoj prvi model.
Foto: Borgward promo
Bio je to Borgward BX7, SUV model sa hibridnom pogonom koji se pravio u Kini. Usledila su još četiri modela, uključujući električni BXi7, koji su se takođe svi proizvedili u Kini.

Plan je bio da se izgradi fabrika u Bremenu 2019. godine, ali stvari jednostavno nisu išle po planu. U 2019. Borgward je čak prodao respektabilnih 55.000 vozila, a onda je sve krenulo nizbrdo, da bi se prošla godina završila sa samo 3.600 prodatih jedinica.

Dugovi su se ubrzo nagomilali i Borgward je bio primoran da podnese zahtev za bankrot, saznaje Automotive News Europe.
Foto: Borgward promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: