Svet 2

06.05.2024.

10:39

Nakon 11 godina: Porastao kreditni rejting

Ministar finansija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske.

Izvor: SEEbiz

Nakon 11 godina: Porastao kreditni rejting
Shutterstock/FrankHH

Podeli:

To je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.

Agencija za kreditni rejting pomerila je rejting države za jednu stepenicu više sa ocene B na B+ te je navedeno kako će se koordinacija između monetarne, fiskalne i prihodovne politike poboljšati usred spoljnog rebalansa.

"Pozitivni rezultati našeg srednjoročnog programa ogledaju se u odlukama agencija za kreditni rejting. S&P je povisio kreditni rejting naše zemlje za jedan nivo nakon 11 godina, zadržavajući pozitivne izglede", poručio je ministar, preneo je SEEbiz.

Takođe, poručio je kako će Turska nastaviti sa provođenjem ovakve ekonomske politike.

"Odlučni smo da svojim osnaženim programom podignemo poverenje u našu zemlju na najviši nivo", objasnio je ministar.

Podizanje kreditnog rejtinga usledilo je nedelju nakon što je Centralna banka Turske zadržala nepromenjenu referentnu kamatnu stopu na 50 posto.

Agencije za rejting su pojasnile kako bi mogle da razmotre dalje podizanje rejtinga Turske ako bi kreatori politika smanjili inflaciju, vratili poverenje u tursku liru te smanjili deficit.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: