Zbog prebrze vožnje ostaju bez automobila: "Treba im uzeti njihovo oružje"

Austrija priprema zakon po kome bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil.

Izvor:

Ponedeljak, 05.12.2022.

19:07

Zbog prebrze vožnje ostaju bez automobila:
Foto: Spitzi-Foto/Shutterstock

Nacrtom zakona predviđa se da će automobil na licu mesta biti oduzet na dve nedelje vozačima koji u naseljenom mestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu za 60 km/h ili izvan naseljenog područja za 70 km na sat.

Tokom tog razdoblja bi trebalo da se proveri da li se radi o vozaču koji je već do sada "upadao u oči" zbog prebrze vožnje. Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenje brzine, automobil bi mogao biti prodat na aukciji.

Kod prekoračenja brzina za 80 km na sat u naseljenom mestu ili za 90 km na sat izvan naselja, automobil bi bio odmah zaplenjen i prodat. To bi se, na primer, desilo u slučaju da vozač na auto-putu, gde je najviša dozvoljena brzina 130 km na sat, bude uhvaćen da vozi 220 km/h

"Jednostavno, na našim putevima ima previše onih koji se ne mogu promeniti, kod kojih kazne i dodatno školovanje ne deluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje"
, rekla je austrijska ministarka saobraćaja, Leonore Gevesler, prilikom predstavljanja nacrta zakona.

Gevesler je kazala da ove mere služe da se poveća bezbednost saobraćaja.

"Kod brzina o kojima je ovdje reč, nijedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom", rekla je ona.

Vlasti u Austriji godišnje beleže 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primenjen. Zakon bi na snagu mogao stupiti sredinom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: