Koliko klima-uređaj povećava potrošnju goriva?

Kakva su vaša iskustva?

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2022.

11:11

Koliko klima-uređaj povećava potrošnju goriva?
Foto: Pattaraphon Vinichai/Shutterstock

Održavanje podnošljive temperature u kabini automobila tokom putovanja postaje ključno kada dođe leto. Nije dobro dramatično spuštati temperaturu, ali putovanje kada je u kabini 32, 33 stepena postaje izuzetno zahtevno za vozača i putnike. Sa kapima znoja koje se slivaju, nervoza raste eksponencijalno.

Automobilski klima-uređaj se sastoji od kompresora, kondenzatora, ekspanzionog ventila i isparivača. Kompresor je kaišem povezan sa rotacijom motora i da bi ispunio svoj zadatak potrebna mu je mehanika automobila, a samim tim dolazi i do povećanja potrošnje goriva. Što su zahtevi veći (viša temperatura spolja, niža u kabin), veća je potreba za hlađenjem, pa će i potrošnja goriva rasti.

Raspon povećanja potrošnje je između 5 i 20%, piše Revijahak. Kod savremenih klima-uređaja kompresor se isključuje kada dostigne zadatu temperaturu, odvajajući se od rada motora, čime se smanjuje i potrošnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: