Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile, ukoliko bi benzin koštao kao u Srbiji

Najnovija studija otkriva i koji su najpoželjniji auto-brendovi ukoliko bi se kupci opredelili za vozilo na struju.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Subota, 15.05.2021.

11:59

Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile, ukoliko bi benzin koštao kao u Srbiji
Foto: PH888/Shutterstock

CarGurus je sproveo istraživanje među vlasnicima automobila u SAD kako bi saznao koliki je zaista udeo onih koji planiraju da kupe električni automobil, kao i koji su glavni faktori prilikom izbora automobila.

Dobra vest za sve proizvođače električnih automobila je da se 52% ispitanika izjasnilo da će u narednih deset godina kupiti vozilo na struju, dok u narednih pet godina to planira učiniti njih oko 30%.

Potpuno očekivano, najpopularniji izbor je Tesla Motors, čiji modeli su navedeni kao jedna od opcija u 57% slučajeva.

Međutim, sad sledi iznenađenje. Na drugom mestu, kao najveći konkurent Tesli, je Toyota. Japanski proizvođač se očigledno odlično kotira u SAD, i to uprkos činjenici da za sada uopšte i ne nudi električni model na tržištu.

Honda je treći izbor, a zatim slede Ford i Subaru.

Zanimljivo, 78% kupaca koji planiraju da kupe električni automobil nemaju konkretnog favorita i potpuno su otvoreni u pogledu izbora proizvođača.
Foto: Nakun/Shutterstock
Uprkos "eko" predznaku električnih vozila, prvi izbor su i dalje veliki SUV modeli i krosoveri.

Pikap vozila, inače najpopularniji modeli u Americi, nemaju veliku popularnost među potencijalnim kupcima električnih vozila.

Što se tiče činilaca koji utiču na izbor električnih automobila, kod većine su to broj mesta za punjenje i mogućnost zamene baterija, a potom pouzdanost, troškovi vlasništva, kao i sama cena benzina.

Na primer, ukoliko bi cena benzina u SAD porasla sa 3 (oko 80 din/l) na 5 dolara za galon (oko 130 din/l), njih 57% bi razmišljalo da kupi električni auto. Skoči li cena na 10 dolara za galon (260 din/l), taj udeo raste na čak 92%.

Poređenja radi, cena goriva u Srbiji je nešto više od 150 din/l, što bi u SAD bilo skoro 6 dolara za galon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: