Mask odao priznanje rivalu koji mu u budućnosti može biti velika pretnja

Kineski proizvođač električnih vozila NIO pohvalio se 100.000. proizvedenim automobilom, a usledila je reakcija prvog čoveka kompanije Tesla.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2021.

11:37

Mask odao priznanje rivalu koji mu u budućnosti može biti velika pretnja
Jubilarni Nio ES8 (Foto: Nio promo)

Jadan od najmlađih proizvođača električnih automobila, kineski NIO, obeležio je značajan jubilej - sa fabričkih traka pogona u Hefeju sišlo je 100-hiljadito vozilo ovog brenda.

Jubilarni primerak bio je električni SUV ES8, a pored ovog, NIO proizvodi još dva modela - ES6 i EC6.

Ovaj rezultat ostvaren je svega devet meseci posle 50-hiljaditog automobila, i nepune tri godine pošto je NIO pokrenuo proizvodnju automobila.
Foto: Nio promo
Nakon što se NIO pohvalio svojim dosadašnjim rezultatima, oglasio se i prvi čovek Tesle, Ilon Mask.

On je na Tviteru odao priznanje konkurentskoj kompaniji i čestitao joj, navodeći da je to zaista značajno dostignuće.

To predstavlja malo iznenađenje, jer su Tesla i NIO postaju veliki suparnici na tržištu električnih automobila u Kini, koji se bore za primat u segmentu luksuznih vozila na struju.
Foto: Nio promo
Sa međuosovinskim rastojanjem od 3.010 mm, ES8 je nešto veći od električnog Audija e-Tron. Debitovao je 2017. godine, a već naredne 2018. počela je proizvodnja.

Automobil se nudi sa pogonskim sistemom koji se sastoji od dva elektromotora, a kupci mogu da biraju između tri veličine baterije, od kojih najveća ima kapacitet 100 kWh i omogućava autonomiju vožnje do 580 km, u idealnim uslovima.

Ukupna snaga električnog pogona je 653 KS (480 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 840 Nm, dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h automobilu potrebno 4,4 s.
Foto: Nio promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: