Renault zatvara četiri fabrike u Francuskoj, ugroženo šest modela?

Francuski proizvođač preduzeće korake kako bi uštedeo 2 milijarde evra do 2022. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

13:00

Renault zatvara četiri fabrike u Francuskoj, ugroženo šest modela?
Pogon u Djepu u kome se izraðuje Alpine A110 (Foto: Renault promo)

Da bi ostvario planirano rezanje trškova, Renault razmatra i zatvaranje nekoliko fabrika, piše AutoNews pozivajući se na lokalne medije.

Među fabrikama koje bi mogle da budu ugašene je i ona u Djepu. Reč je o jednom od najmanjih pogona francuskog proizvođača u kome je zaposleno 400 radnika. U

Djepu su se prethodno izrađivali modeli RenaultSport odeljenja, ali i, uslužno, mali električni automobili kompanije Bolloré.
Alpine A110 do sada nije opravdao tržišna oèekivanja kompanije (Foto: Renault promo)
Sada je Djep dom obnovljene sportske marke Alpine, pa se u fabrici od 2017. proizvodi novi A110, rival Porschea 718 Cayman. Međutim, prodaja Alpine A110 na evropskom tržištu je ispod očekivanja.

Prema poslednjim podacima pre pandemije koronavirusa, u februaru je kupcima isporučen svega 61 automobil. U 2018. prodato je samo 1.950 ovih automobila, a prošle godine 4.376 vozila.

Druga fabrika koja je u opasnosti je pogon u Flinsu, pokraj Pariza, koji je otvoren još 1952. godine. U Flinsu se proizvodi električni Renault Zoe, ali i Nissan Micra.

Prošle godine je pogon pretrpeo udarac od strane čelnika Renaulta, s obzirom da je proizvodnja modela Clio premeštena u Sloveniju i Tursku.
Elektrièni Renault Zoe unapreðen je prošle godine (Foto: Renault promo)
Preostale dve francuske fabrike kojima preti zatvaranje su Šoazi le Roa sa oko 250 zaposlenih i Morbijan, gde radi oko 400 ljudi.

Ukoliko dođe do gašenja svih navedenih pogona, ugroženo je nekoliko Renault modela. Osim Alpine A110, to su i Megane, Koleos, Talisman, Scenic i Espace.

Podsećamo, polovinom maja Rojters je objavio da Renault namerava da ukine neke modele iz svoje game, navodeći da su prvi na udaru upravo Scenic, Espace i Talisman.
Renault Scenic je jedan od modela kojima preti gašenje proizvodnje (Foto: Renault promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: